Manja slova Veća slova RSS

STRUCNO OSPOSOBLJAVANJE LICA SA STECENIM VISOKIM OBRAZOVANJEM

IJZCG

>

Intervju ministra zdravlja doc.dr Miodraga Radunovića agenciji MINA

Datum objave: 21.06.2010 14:39 | Autor: PR služba Ministarstva zdravlja

Ispis Štampaj stranicu


Prijavljivanje korupcije u zdravstvu jedini je put da se ta pojava zaustavi, a svaka prijava, pa i anonimna, biće procesuirana, poručio je resorni ministar Miodrag Radunović. On je agenciji MINA kazao da je percepcija korupcije prisutna, ali da bi želio da građani, ako imaju konkretan primjer, to i prijave, kako bi svi pokazali da su spremni da se obračunaju sa tom negativnom pojavom.

“Za to moramo imati konkretne dokaze, ne možemo reagovati na osnovu “rekla-kazala”. U svim zdravstvenim ustanovama formirane su komisije za kontrolu kvaliteta pružanja usluga i postavljena sandučad putem kojih građani mogu prijaviti korupciju”, rekao je Radunović.

On je objasnio da istraživanje o postojanju korupcije u crnogorskom zdravstvu, koje radi Ministarstvo zajedno sa UNDP-om, i uz ekspertsku pomoć Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), kasni jer je proširen projektni zadatak odnosno cilj tog istraživanja je da se ukaže na sve slabosti u zdravstvu.

On očekuje rezultate tog istraživanja do kraja godine, i navodi da je zadovoljan što se sprovodi u saradnji sa UNDP-om i SZO, kako ne bi bilo prostora za bilo kakve sumnje.

“Neka neko anonimno kaže konkretno da ga, na primjer, određeni ljekar vraća šest mjeseci, očekujući novac, ili ne želi da interveniše jer traži pare, neka to napiše. Jedino se tako može reagovati”, poručio je Radunović.

Ministar je kazao da se posljednjih nekoliko godina mnogo govori o korupciji u crnogorskom zdravstvu, ali da je malo konkretnih pojedinačnih slučajeva koje pacijenti i članovi njihovih porodica eksplicitno navode.

“Pretpostavka efikasnijoj eliminaciji korupcije u zdravstvu je podizanje cijelog zdravstvenog sistema na viši nivo”, kazao je ministar.

To je, dodao je, i jedan od razloga zašto se posljednjih godina i sprovodi reforma zdravstvenog sistema, koja je dugotrajna i jako zahtjevna.

“Osnov za to je u samoj suštini časnog obavljanja ljekarskog poziva, kodeksa ljekarske etike, kao i obavezujućim dokumentima i političkim opredjeljenjima državnih struktura da se suprotstave svim radnjama koje dovode do urušavanja sistema i obesmišljavaju sva reformska rješenja u sistemu zdravstva”, naveo je Radunović.

Ministasrtvo, kako je dodao, i organizuje istraživanje koje treba da ukaže na sve slabosti u funkcionisanju crnogorskog zdravstvenog sistema i da prepozna najslabije tačke koje su potencijalna meta za koruptivne radnje.

“Očekuje se da istraživanje ukaže i pruži smjernice za sprječavanje te neželjene pojave, njeno suzbijanje i eventualno potpuno iskorjenjivanje”, kazao je Radunović.

On je podsjetio da je u septembru prošle godine Vlada usvojila Akcioni plan za borbu protiv korupcije u zdravstvu čime je uspostavljen normativni okvir za rješavanje svih bitnih aspekata koji se posebno odnose na neformalna plaćanja u zdravstvu.

Minitarstvo zdravlja, tvrdi on, kontinuirano radi na poboljšanju komunikacije između građana i službi sistema zdravstvene zaštite kako bi što brže i jednostavnije mogli da se informišu o raznim temama i o funkcionisanju zdravstvenog sistema.

On je rekao da je u vezi s tim od maja 2008. godine otvorena telefonska linija za građane, u cilju efikasnijg ostvarivanja prava iz zdravstvene zaštite i lakše dostupnosti zdravstvenih usluga.

Građani mogu postavljati pitanja iz djelokruga rada nedležnosti Ministarsrva zdravlja pozivanjem besplatnog telefonskog broja 0800 81 444.