Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

СТРУЦНО ОСПОСОБЉАВАЊЕ ЛИЦА СА СТЕЦЕНИМ ВИСОКИМ ОБРАЗОВАЊЕМ

Министарство здравља | ОСЦЕ

>

Најава: Наставак кампање Прве године-шанса за цио живор

Датум објаве: 07.10.2009 12:04 | Аутор: Насловна страна

Испис Штампај страницу


Познати црногорски голман и члан црногорске фудбалске репрезентације Вукашин Полексић дружиће се са дјецом из вртића Осмијех у четвртак 8. октобра у 10.30х на теренима тренинг кампа Фудбалског савеза Црне Горе на Старом аеродрому. Шефица представништва УНИЦЕФ-а за Црну Гору Ноала Скиннер посјетиће тренинг камп и дати изјаву за медије заједно са г-дином Полексићем како би промовисали активно учешће очева у подизању дјеце у Црној Гори. Овим догађајем Фудбалски савез Црне Горе подрзаће кампању УНИЦЕФ-а и Министарства здравља Прве године-шанса за цио живор.
Кампања је заснована на резултатима истраживања УНИЦЕФ-а из јуна 2009, који су измедју осталог показали да:
41% мајки саме посјећују љекара током трудноће
Само 7% очева присуствује порођају
37% мајки дојиља кажу да им нико није помагао са исхраном, дојењем и купањем дјетета
59% очева не зна како им се дијете храни
Само 7% очева укључено је у васпитање дјеце о првим моралним принципима објашњавању дјеци шта је лоше, а шта добро
У просјеку, црногорски родитељи само једном седмично читају приче својој дјеци
Очеви знатно мање учествују у образовним активностима, али много више шетају или гледају ТВ са дјецом
Истраживања су показала да очеви који од самог поцетка активно пружају подршку партнерки током трудноће и причају са бебом још док је у стомаку касније имају квалитетнији однос са дјецом. Мускарци се могу укљуцити у родитељство у току трудноце тако сто це ици са партнерком на љекарске прегледе и заједно гледати бебу на ултразвуцном монитору; прузити помоц партнерки да остане здрава и заједно похадјати сколу за труднице како би се упознали са током трудноце и процесом породјаја.
Истразивања показују да када очеви имају активну улогу у подизању дјеце од рођења она имају боље резултате у школи и на тестовима интелигенције, емотивно су стабилнија, самопузданија и рјеђе показују проблеме у понашању. Активно учествовање очева у васпитању дјеце подједнако је важно за развој дјечака и дјевојчица.
Промоција активне улоге очева једна је од три теме тромјесечне кампање Прве године-шанса за цио живот, коју УНИЦЕФ и Министарство здравља спроводе од 1. августа 2009. Друге двије теме кампање су промоција дојења и алтернатива физичком кажњавању дјеце. Научно је доказано да су прве године пресудне и да ефекти занемаривања првих година могу имати дугорочне посљедице. Циљ кампање је подизање свијести да ни у једном другом животном добу човјек не научи и не развија се тако брзо и интензивно као током првих година, због чега овај период живота представља шансу за цио живот.