Manja slova Veća slova RSS

STRUCNO OSPOSOBLJAVANJE LICA SA STECENIM VISOKIM OBRAZOVANJEM

IJZCG

>

Bolji uslovi za zdravstvene radnike i pacijente u Baru i Ulcinju

Bolji uslovi za zdravstvene radnike i pacijente u Baru i Ulcinju
Datum objave: 03.12.2019 14:35 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


Građani i zaposleni u Opštoj bolnici Bar i Domu zdravlja Ulcinj osjetiće boljitak nakon završetka radova na unapređenju energetske efikasnosti tih zdravstvenih objekata, čija je vrijednost 1,4 miliona eura.
To su danas saopštii predstavnici Ministarstva zdravlja i Ministarstva ekonomije, koji su obišli radove na Opštoj bolnici Bar i Domu zdravlja Ulcinj u sklopu Projekta „Energetska efikasnost u Crnoj Gori - druga faza”.
Državni sekretar Ministarstva zdravlja, Milovan Vujović, rekao je da je do sada, kroz projekat, u zdravstvene objekte uloženo oko 8,15 miliona eura i da je energetski adaptirano 19 zdravstvenih objekta.
„Danas se nalazimo u radnoj posjeti barskoj bolnici i Domu Zdravlja Ulcinj. Sprovodi se toplotna izolacija spoljašnjih zidova, toplotna izolacija plus hidroizolacija ravnog krova, zamjena vrata i prozora, zamjena kotolova i sve ono što što pripada energetskoj efikasnosti“, naveo je Vujović.
On je rekao da se u sklopu projekta, u barskoj bolnici, rekonstruiše i odjeljenje pedijatrije.
„Tako da će to odjeljenje i sa unutrašnje strane biti do kraja rekonstruisano i obnovljeno. Sprovodeći ove projekte, nadamo se da će građani uspjeti da osjete boljitak u korišćenju datih objekata i da će se osjetiti i zadovoljstvo zaposlenih“, rekao je Vujović.
Politika Vlade je, kako je ukazao, da se nastavi sa realizacijom projekta i da se stvore što bolji uslovi za dalji rad i korišćenje zdravstvenih objekata.
Generalni direktor Direktorata za energiju i energetsku efikasnost Ministarstva ekonomije Marko Radulović, kazao je da je Ministarstvo ekonomije 2009. počelo implementaciju projekta „Energetska efikasnost u Crnoj Gori“, koji se realizuje na osnovu kredita sa Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj.
U okviru prve faze projekta (MEEP1), koja se završila u martu prošle godine, kako je kazao, energetski je adaptirano 25 javnih objekata.
„Smanjena je potrošnja energije u prosjeku za 42,5 odsto. Rashodi javne potrošnje smanjeni su oko 600 hiljada eura godišnje. U prvoj fazi smo investirali 9,6 miliona eura za obrazovne i zdravstvene objekte“, kazao je Radulović.
On je rekao da je druga faza projekta počela je 1. septembra 2018. i da će trajati do 31. decembra 2023. godine, a planirano je da se investira šest miliona eura.
„Predmet MEEP2 je poboljšanje energetskih karakteristika novih 20 zdravstvenih objekata, a radiće se na uspostavljanju Monitoring sistema za praćenje, koji će na prvom mjestu pratiti nivoe komfora u zdravstvenim objektima i Održivog sistema finansiranja projekata energetske efikasnosti u javnom sektoru“, pojasnio je Radulović.
Održivi sistem finansiranja, kako je rekao, omogućiće da se nakon realizacije druge faze projekta, radovi na primjeni mjera energetske efikasnosti u ostalim zdravstvenim objektima, finansiraju iz ušteda koje se ostvaruju u adaptiranim zdravstvenim objektima.
„Do sada smo u okviru MEEP2 završili radove na unapređenju energetskih karakteristika tri doma zdravlja u Beranama, Plavu i Rožajama, ukupne vrijednosti 650 hiljade eura“, rekao je Radulović.
Prema njegovim riječima, vrijednost ugovora za radove na unapređenju energetske efikasnosti na Opštoj bolnici Bar i Domu zdravlja Ulcinj iznosi 1,4 miliona eura.
„Za adaptaciju Opšte bolnice Bar je izdvojeno 950 hiljada, a za Dom zdravlja Ulcinj oko 450 hiljada eura. Ugovor se odnosi na zamjenu fasadne bravarije, postavljenju termo izolacije na fasadi, postavljanje termoizolacije krovnih ravni, zamjena i unapređenje sistema za pripremu sanitarne tople vode, unapređenju sistema osvjetljenja i sistema za grijanje“, naveo je Radulović.
Direktor Opšte bolnice Bar, Dragoslav Tomanović, rekao je da je planirano da na godišnjem nivou bolnica uštedi oko stotinu hiljada eura, a vrijeme vraćanja uloženih sredstava je sedam godina.
„Svaka ušteda je dobrodošla i omogućiće nam da uložimo sredstva u opremu i u nešto što je potrebno pacijentima i zaposlenima“, kazao je Tomanović.
Direktor Doma zdravlja Ulcinj, Pavle Marniković, rekao je da je rok završetka radova stotinu dana, ali da je potrebno uzeti u obzir vremenske uslove.
„Veliki dan za Dom zdravlja Ulcinj. Radovi su počeli. Ovaj veliki projekat će nama zaposlenima donijeti bolje uslove za rad, a posebno se radujem zbog pacijenata, jer će imati prijatniji boravak ovdje“, kazao je Marniković.