Manja slova Veća slova RSS

STRUCNO OSPOSOBLJAVANJE LICA SA STECENIM VISOKIM OBRAZOVANJEM

IJZCG

>

Hrapović: Digitalizacija zdravstvenog sistema je neophodnost

Hrapović: Digitalizacija zdravstvenog sistema je neophodnost
Datum objave: 25.11.2019 18:00 | Autor: Ministarstvo zdravlja

Ispis Štampaj stranicu


Sprovođenje procesa digitalne transformacije u zdravstvu predstavlja potrebu kontinuiranog prilagođavanja najnovijim tehnologijama radnih procesa i zdravstvenih usluga i kada govorimo o ovoj temi, više ne možemo govoriti o stavarnju preduslova, već neophodnosti i neminovnosti, poručio je ministar zdravlja, dr Kenan Hrapović tokom panel diskusije na Gala večeri, održanoj u okviru Programa za bolje poslovno okruženje u organizaciji Američke privredne komore u Crnoj Gori.

Ministar je podsjetio da je primjena informacionih tehnologija u oblasti zdravstva počela prije deset godina, te da je vremenom došlo do digitalizacije značajnog dijela procesa u javnom zdravstvu Crne Gore.

Ministarstvo zdravlja  Ministarstvo zdravlja

„Procesi digitalne transformacije su duži niz godina prepoznati u medicinskom svijetu i u stalnoj su ekspanziji. Njihovom punom primjenom i realizacijom se brže i efikasnije dolazi do osnovnog cilja svakog zdravstvenog sistema, a to je brza, blagovremena i kvalitetna zdravstvena usluga“, kazao je Hrapović.

Jedan od ilustrativnih primjera digitalne transformacije i uvođenja novih tehnologija je projekat telemedicine. Trenutno je uz pomoć kompanije Mtel sistem telemedicine implementiran u tri opšte bolnice (Bar, Berane i Pljevlja) sa centralnim sistemom u KCCG.

Ovim projektom se omogućava visoki nivo znanja, tj. konsultacija u dijelu dijagnosticiranja, kao i definisanja i sprovođenja terapija bez obzira na lokaciju pacijenta.

Posebno treba istaći kreiranje portala eZdravlje od strane Fonda za zdravstveno osiguranje, gdje se na jednom mjestu nastoje objediniti sve elektronske usluge za građane. Tako, na portalu eZdravlje postoji niz elektronskih servisa (eServisa) koji olakšavaju pristup zdravstvenoj usluzi. Prije svega, tu je aplikacija koja građanima omogućava zakazivanje pregleda kod izabranog ljekara bez dolaska u dom zdravlja ili telefonskih poziva, kao i aplikacija koja građanima omogućava pristup/uvid u rezultate biohemijskih laboratorijskih analiza koje su realizovali u domu zdravlja.

Jedan od  korisnih elektronskih servisa je i eOsiguranje koji omogućava osiguranicima uvid u status njihovog zdravstvenog osiguranja, kao osnov za ostvarivanje prava iz zdravstvene zaštite u zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori i koji zajedno sa odlukom o nepotrebnosti ovjere zdravstvene knjižice predstavlja primjer digitalne transformacije.

Jedan od najegzaktnijih primjera digitalne transformacije i prelaska, ili bolje reći nestanka, tradicionalnih radnih procesa u digitalno okruženje je i projekat elektronskog recepta. Upravo ovom aplikacijom nestali su papirni recepti, kao i često gubljenje, nečitljivost ili oštećenja papirnih recepata koji su pravili ogromne probleme u procesima rada. Ova aplikacija je dovela do povećanja efiksnosti, i kontrole, poboljšanja kvaliteta evidencija i izvještaja iz obalsti recepata i potrošnje ljekova.

Pored ovih postoji još niz elektronskih servisa koje građanima daju punu i korisnu informaciju (eRecept, eApoteka, i sl.), a ako tome dodamo i niz eServisa (više od 100) koji su na nivou opštih bolnica i domova zdravlja i koji daju informacije građanima, očigledno je da je sistem javnog zdravstva prepoznao potrebu, ili bolje reći neophodnost komunikacije sa građanima digitalnim kanalima. Ovo je, svakako, ogroman prostor koji otvara niz različitih mogućnosti na koje računamo, i u narednom periodu ovoj oblasti planiramo da damo poseban akcenat.

FOTO+VIDEO: https://flic.kr/s/aHsmJBjdDM 


MINISTARSTVO ZDRAVLJA