Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

СТРУЦНО ОСПОСОБЉАВАЊЕ ЛИЦА СА СТЕЦЕНИМ ВИСОКИМ ОБРАЗОВАЊЕМ

ИЈЗЦГ

>

САОПШТЕЊЕ: Министарство здравља припремило Смјернице за заштиту дјеце и адолецената од насиља, злостављања и занемаривања

САОПШТЕЊЕ: Министарство здравља припремило Смјернице за заштиту дјеце и адолецената од насиља, злостављања и занемаривања
Датум објаве: 25.11.2019 14:52 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Црна Гора је једна од првих земаља свијета која је, израдом смјерница, усагласила оквир одговора здравственог система у случајевима насиља, злостављања и занемаривања дјеце и адолесцената. Ово је данас саопштено на конференцији, која је, у организацији Министарства здравља, Свјетске здравствене организације и УНИЦЕФ-а, одржана у Подгорици, а на којој су представљене Смјернице за поступање пружалаца здравствених услуга у циљу заштите дјеце и адолецената од насиља, злостављања и занемаривања. Осим у Подгорици, гдје је презентација одржана за представнике домова здравља из централне регије, у уторак и сриједу биће организовано представљане смјерница у Петровцу и Беранама за здравствене установе на југу у сјеверу Црне Горе.
- Здравствени систем, односно здравствени радници, имају значајну и специфичну улогу у свим фазама заштите дјеце од злостављања и занемаривања: од превенције преко откривања и дијагностике, па до третмана, праћења и евалуације. Један од основних задатака здравствених радника је сензибилизација шире јавности и стручњака других области. Сензибилизација и обавјештавање о проблемима и потреби заштите дјеце од злостављања и занемаривања може се реализовати на различите начине, а једна од њих су и Смјернице за поступање пружалаца здравствених услуга у циљу заштите дјеце и адолесцената од насиља, злостављања и занемаривања, казала је др Мевлида Гусињац, генерална директорица Директората за здравствену заштиту у Министарству здравља.
Здравствени систем, према њеним ријечима, има значајну улогу у превенцији свих оних ситуација које касније могу бити извор насиља над дјецом. Велики значај имају савјетовалишта у здравственом систему, а посебно она која се дефинишу као специјализована савјетовалишта за труднице, савјетовалиште за брак, педијатријско савјетовалиште, савјетовалиште за адолесценте.
- Савјетодавни рад педијатара у циљу помоћи родитељима при подизању дјеце и задовољавања њихових развојних потреба, има значајну превентивну улогу. Такође, систематски прегледи дјеце могу бити добра прилика да се уоче почетни знаци злостављања и занемаривања, те се предузимањем одговарајућих мјера које се првенствено односе на разговор са родитељем, дјецом или школским психологом могу спријечити тежи облици угрожаванаја дјететовог здравља и развоја.
Иако се дужност пријављивања случаја у начелу односи на установу која се у оквирима своје дјелатности бави заштитом дјеце, обавеза је љекара и осталих здравствених радника да сваки случај злостављања пријаве надлежним установама, односно службама. Ово је и професионална и морална обавеза здравствених радника, нагласила је др Гусињац.
Шефица Канцеларије СЗО за Црну Гору Мина Брајовић, упућујући честитке Министарству здравља, што је Црна Гора једна од водећих држава свијета која је припремила смјернице у складу са најновијим препорукама СЗО, најавила је подршку у спровођењу обуке тимова изабраних доктора и центара за подршку.
-Израда смјерница је потврда да је приоритет црногорског здравственог система улагање у превенцију и заштиту дјеце од злостављања и занемаривања и доказ опредијељености Министарства здравља и Владе Црне Горе да у континуитету ради на јачању здравственог система, са фокусом на примарну здравствену заштиту и њене компоненте, као што су смањење ризика, рана детекција случајева злостављања и занемаривања и пружање подршке кроз одговарајуће програме, истакла је Мина Брајовић.