Manja slova Veća slova RSS

STRUCNO OSPOSOBLJAVANJE LICA SA STECENIM VISOKIM OBRAZOVANJEM

IJZCG

>

SAOPŠTENJE: Podrška nevladinom sektoru u prevenciji zloupotrebe droga

SAOPŠTENJE: Podrška nevladinom sektoru u prevenciji zloupotrebe droga
Datum objave: 15.11.2019 15:01 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo zdravlja i ove godine zaključilo je ugovore sa deset nevladinih organizacija o finansijskoj podršci za realizaciju projekata u okviru programa prevencije zloupotrebe droga, za šta je opredijeljeno 75 hiljada eura.
Generalni direktor Direkotrata za javno zdravlje dr Miro Knežević, koji je ispred Ministarstva zdravlja potpisao ugovore, istakao je da je saradnja sa civilnim sektorom veoma značajna, a nevladin sektor bitan partner u borbi protiv zloupotrebe droga.
- Zvanični podaci pokazuju da je kod nas u odnosu na 2008. godinu došlo do povećanja zloupotrebe droga i da taj procenat iznosi oko 10 odsto, što je zabrinjavajuće, iako je još uvijek mnogo niži nego u zemljama Evrope, gdje se kreće oko 18 odsto. U cilju unaprjeđenja kapaciteta i programa orjentisanih ka liječenju zavisnosti i obezbjeđivanja političke i finansijske podrške za realizaciju aktivnosti definisanih kao prioritet u akcionim planovima na lokalnom i nacionalnom nivou, Ministarstvo zdravlja je donijelo više strateških dokumenata, koji se odnose na ovu problematiku. Da bi ostvarili zacrtane ciljeve potrebna nam je pomoć i saradnja sa nevladinim organizacijama koje se bave sprečavanjem zloupotrebe droga. Kroz finansijsku podršku njihovim projektima željeli smo da damo doprinos, kako bi zajednički radili prvenstveno na prevenciji, a onda na suzbijanju zloupotrebe droga, istakao je dr Knežević.
Predsjednik NVO “Euromost” Almer Mekić, u ime organizacija koje su dobile sredstva, izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa Ministarstvom zdravlja, što je, kako je kazao, potvrda da su ponudili kvalitetne projekte i realizovali planirane aktivnosti.
- Ministarstvo zdravlja u kontinuitetu vrši monitoring nad sprovođenjem projekata i prati naš rad. Veoma je važno da se kroz realizaciju naših projekata na sjeveru zemlje mladi upoznaju koliko zloupotreba droga i psihoaktivnih supstanici može ugroziti bezbjednost i živote i njihove i cjelokupne populacije, kazao je Mekić.