Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

СТРУЦНО ОСПОСОБЉАВАЊЕ ЛИЦА СА СТЕЦЕНИМ ВИСОКИМ ОБРАЗОВАЊЕМ

ИЈЗЦГ

>

САОПШТЕЊЕ: Подршка невладином сектору у превенцији злоупотребе дрога

САОПШТЕЊЕ: Подршка невладином сектору у превенцији злоупотребе дрога
Датум објаве: 15.11.2019 15:01 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Министарство здравља и ове године закључило је уговоре са десет невладиних организација о финансијској подршци за реализацију пројеката у оквиру програма превенције злоупотребе дрога, за шта је опредијељено 75 хиљада еура.
Генерални директор Дирекотрата за јавно здравље др Миро Кнежевић, који је испред Министарства здравља потписао уговоре, истакао је да је сарадња са цивилним сектором веома значајна, а невладин сектор битан партнер у борби против злоупотребе дрога.
- Званични подаци показују да је код нас у односу на 2008. годину дошло до повећања злоупотребе дрога и да тај проценат износи око 10 одсто, што је забрињавајуће, иако је још увијек много нижи него у земљама Европе, гдје се креће око 18 одсто. У циљу унапрјеђења капацитета и програма орјентисаних ка лијечењу зависности и обезбјеђивања политичке и финансијске подршке за реализацију активности дефинисаних као приоритет у акционим плановима на локалном и националном нивоу, Министарство здравља је донијело више стратешких докумената, који се односе на ову проблематику. Да би остварили зацртане циљеве потребна нам је помоћ и сарадња са невладиним организацијама које се баве спречавањем злоупотребе дрога. Кроз финансијску подршку њиховим пројектима жељели смо да дамо допринос, како би заједнички радили првенствено на превенцији, а онда на сузбијању злоупотребе дрога, истакао је др Кнежевић.
Предсједник НВО “Еуромост” Алмер Мекић, у име организација које су добиле средства, изразио је задовољство досадашњом сарадњом са Министарством здравља, што је, како је казао, потврда да су понудили квалитетне пројекте и реализовали планиране активности.
- Министарство здравља у континуитету врши мониторинг над спровођењем пројеката и прати наш рад. Веома је важно да се кроз реализацију наших пројеката на сјеверу земље млади упознају колико злоупотреба дрога и психоактивних супстаници може угрозити безбједност и животе и њихове и цјелокупне популације, казао је Мекић.