Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

СТРУЦНО ОСПОСОБЉАВАЊЕ ЛИЦА СА СТЕЦЕНИМ ВИСОКИМ ОБРАЗОВАЊЕМ

ИЈЗЦГ

>

САОПШТЕЊЕ: Оптимизација запослених у складу са потребама здравствених установа

Датум објаве: 01.11.2019 11:44 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Поводом спекулација у јавности а у вези са мјерама Плана оптимизације јавне управе Црне Горе 2018-2020.године, према којем су сва министарства била дужна да спроведу анкету о заинтересованости запослених у својим ресорима и установама у оквиру система за споразумни раскид радног односа, обавјештавамо јавност да се у систему здравства од укупног броја пристиглих захтјева највећи дио односио на немедицински кадар, као и кадар који убрзо стиче услов за одлазак у пензију.
Напомињемо да само подношење захтјева од стране запослених, односно исказивање њиховог интересовања за остваривање права на отпремнину путем овог механизма не значи да ће оволики број споразума у коначном бити закључен.
Наиме, старјешина органа, односно директор установе, одлучује по сваком захтјеву запосленог тако што исти може одобрити или одбити. Према доступним подацима, иницијално одобрење старјешине су дале за око 150 запослених, што не представља ни трећину укупно поднијетих захтјева у сектору здравства.
Важно је истаћи и да је Влада Црне Горе на посљедњој сједници од 24. октобра 2019. године донијела измјене и допуне Одлуке о отпремнини у случају споразумног престанка радног односа запослених у јавном сектору које предвиђају да се споразум о престанаку радног односа не може закључити са запосленим који обавља послове који су од посебног значаја за несметано и редовно вршење послова неопходних за оставаривање надлежности органа, односно правног лица у коме је запослено то лице. Примјена ове мјере осигураће да кључни медицински кадар без кога јавне здравствене установе не могу функционисати не напусти радна мјеста користећи механизам споразумног престанка радног односа уз исплату отпремнине, већ је намјера да оптимизујемо број запослених у складу са стварним потребама органа и институција у јавном сектору.
Коначни подаци из осталих здравствених установа се још обрађују , док је у највећој здравственох установи, Клиничком центру Црне Горе, 101 запослени поднио захтјев за споразумни престанак радног односа уз исплату отпремнине. Од овог броја, иницијално одобрење од стране старјешине органа, односно директора установе, добило је њих 12. Свих 12 заинтересованих запослених који су добили иницијално одобрење припадају немедицинском кадру.