Manja slova Veća slova RSS

STRUCNO OSPOSOBLJAVANJE LICA SA STECENIM VISOKIM OBRAZOVANJEM

IJZCG

>

SAOPŠTENJE: Optimizacija zaposlenih u skladu sa potrebama zdravstvenih ustanova

Datum objave: 01.11.2019 11:44 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


Povodom spekulacija u javnosti a u vezi sa mjerama Plana optimizacije javne uprave Crne Gore 2018-2020.godine, prema kojem su sva ministarstva bila dužna da sprovedu anketu o zainteresovanosti zaposlenih u svojim resorima i ustanovama u okviru sistema za sporazumni raskid radnog odnosa, obavještavamo javnost da se u sistemu zdravstva od ukupnog broja pristiglih zahtjeva najveći dio odnosio na nemedicinski kadar, kao i kadar koji ubrzo stiče uslov za odlazak u penziju.
Napominjemo da samo podnošenje zahtjeva od strane zaposlenih, odnosno iskazivanje njihovog interesovanja za ostvarivanje prava na otpremninu putem ovog mehanizma ne znači da će ovoliki broj sporazuma u konačnom biti zaključen.
Naime, starješina organa, odnosno direktor ustanove, odlučuje po svakom zahtjevu zaposlenog tako što isti može odobriti ili odbiti. Prema dostupnim podacima, inicijalno odobrenje starješine su dale za oko 150 zaposlenih, što ne predstavlja ni trećinu ukupno podnijetih zahtjeva u sektoru zdravstva.
Važno je istaći i da je Vlada Crne Gore na posljednjoj sjednici od 24. oktobra 2019. godine donijela izmjene i dopune Odluke o otpremnini u slučaju sporazumnog prestanka radnog odnosa zaposlenih u javnom sektoru koje predviđaju da se sporazum o prestanaku radnog odnosa ne može zaključiti sa zaposlenim koji obavlja poslove koji su od posebnog značaja za nesmetano i redovno vršenje poslova neophodnih za ostavarivanje nadležnosti organa, odnosno pravnog lica u kome je zaposleno to lice. Primjena ove mjere osiguraće da ključni medicinski kadar bez koga javne zdravstvene ustanove ne mogu funkcionisati ne napusti radna mjesta koristeći mehanizam sporazumnog prestanka radnog odnosa uz isplatu otpremnine, već je namjera da optimizujemo broj zaposlenih u skladu sa stvarnim potrebama organa i institucija u javnom sektoru.
Konačni podaci iz ostalih zdravstvenih ustanova se još obrađuju , dok je u najvećoj zdravstvenoh ustanovi, Kliničkom centru Crne Gore, 101 zaposleni podnio zahtjev za sporazumni prestanak radnog odnosa uz isplatu otpremnine. Od ovog broja, inicijalno odobrenje od strane starješine organa, odnosno direktora ustanove, dobilo je njih 12. Svih 12 zainteresovanih zaposlenih koji su dobili inicijalno odobrenje pripadaju nemedicinskom kadru.