Manja slova Veća slova RSS

STRUCNO OSPOSOBLJAVANJE LICA SA STECENIM VISOKIM OBRAZOVANJEM

IJZCG

>

SAOPŠTENJE: Cilj Ministarstva zdravlja je bolji standard zdravstvenih radnika

Datum objave: 03.09.2019 11:44 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


Ideja da će se izmijeniti uslovi i kriterijumi za studente medicine u Crnoj Gori, saopštena na godišnjoj konferenciji Evropskog foruma medicinskih asocijacija (EFMA), koji je u organizaciji Ljekarske komore Crne Gore prošle sedmice organizovana u Podgorici, nije stav Ministarstva zdravlja ni Vlade Crne Gore. 

Zdravstveni radnici su stub svakog zdravstvenog sistema i ako želimo kvalitetan zdravstveni sistem moramo, pored ostalog, imati i zadovoljnog zdravstvenog radnika.

Stoga, Ministarstvo zdravlja, sprovodeći politiku Vlade Crne Gore, u kontinuitetu kreira ambijent, kojim omogućavamo svim zaposlenima u javnim zdravstvenim ustanovama bolji standard, optimalne uslove za rad, nabavkom kvalitetne, savremene medicinske opreme, kao i edukaciju i stručno usavršavanje zdravstvenih radnika na svim nivoima. Činjenice su sledeće: u prethodnom periodu, zahvaljujući značajnim ulaganjima Vlade Crne Gore za stambenu zadrugu „Zdravstvo“, 322 zaposlena u zdravstvenom sistemu Podgorice, Nikšića i Tivta dobilo je stanove pod povoljnim uslovima, a trenutno po istom modelu, zajedno sa socijalnim partnerima i lokalnim samoupravama radimo na rješavanju stambene problematike za zaposlene u Pljevljima, Beranama, Cetinju, Kotoru, Budvi, Bijelo Polju i Andrijevici. U rekonstrukciju i adaptaciju postojećih radnih prostora Vlada Crne Gore je, kroz prvu fazu projekta energetske efikasnosti za 15 objekata uložila 9,5 miliona eura, a kroz drugu fazu obuhvaćeno je 18 objekata, za šta je opredijeljeno šest miliona eura. U prethodnom periodu Vlada je nabavila savremenu medicinsku opremu za sve zdravstvene ustanove u vrijednosti od gotovo 11 miliona eura, a u ovoj godini je za tu namjenu opredijeljeno pet miliona eura. Vlada Crne Gore za program kontinuirane medicinske edukacije na godišnjem niovu izdvaja pola miliona eura. U protekle dvije godine crnogorski zdravstveni sistem bogatiji je za 234 ljekara specijlaiste, dok je trenutno 430 ljekara na specijalizaciji. 

Relizujući navedene politike Ministarstvo zdravlja obezbjeđuje građanima dostupnu i efikasnu zdravstvenu zaštitu i veće zadovoljstvo zdravstvenih radnika. 

Jedinstveni stav Ministarstva zdravlja i države Crne Gore je da se nađe efikasan način i model da se poboljša standard zdravstvenih radnika, uključujući i mogućnost povećanja zarada. U saradanji sa socijalnim partnerima-reprezentativnim sindikatima, Fondom za zdravstveno osiguranje i menadžmentima zdravstvenih ustanova, uz nedvosmislenu podršku Vlade Crne Gore, radi se na iznalaženju načina za povećanje zarada zaposlenih u zdravstvu. Na ovaj način ljekari će dobiti profesionalnu satisfakciju i imati veću motivacu da svoj radni angažman nastave u Crnoj Gori. Da idemo u dobrom pravcu govori i činjenica da sve veći broj ljekara iz centara iz okruženja iskazuje želju da svoj radni angažman zasnuje u ustanovama u okviru zdravstvenog sistema Crne Gore.