Manja slova Veća slova RSS

STRUCNO OSPOSOBLJAVANJE LICA SA STECENIM VISOKIM OBRAZOVANJEM

IJZCG

>

Danas je počela primjena Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda

Datum objave: 14.08.2019 13:44 | Autor: Ministarstvo zdravlja

Ispis Štampaj stranicu


Cilj ovog zakonskog rješenja, koji je dobio nedvosmislenu podršku i Vlade i Parlamenta je očuvanje i zaštita zdravlja svih građana, kako onih koji konzumiraju, tako i onih koji ne konzumiraju duvanske proizvode.

Suština zakona i ono što najviše interesuje i što se tiče svakog od nas je da je zabranjeno konzumiranje duvanskih proizvoda u zatvorenom javnom i radnom prostoru. 

Ono za šta je vladalo najviše interesovanje prethodnih dana jeste o ugostiteljskim objektima i mogućnosti konzumacije duvanskih proizvoda u njima. Naime, beskompromisno je zabranjeno pušenje u objektima ili djelovima ugostiteljskih objekata, kafića, restorana, gdje se služi hrana i piće.

Postoji mogućnost određivanja posebnog dijela prostora koji vlasnik, odnosno korisnik odredi isključivo za tu namjenu. U tom smislu ovim Zakonom su jasno propisani uslovi izolacije, površine, pozicije i opreme tog dijela prostora.
Dakle, ukoliko vlasnik objekta želi da opredijeli dio unutrašnjosti prostora, gdje će klijent moći samo da konzumira duvanski proizvod, a ne i da služi hranu i piće, taj dio prostora moraće da zadovolji određene uslove. 

Zakon propisuje obavezu označavanja navedene prostorije kao prostora u kojem je dozvoljeno pušenje, minimalnu površinu od 10 kvadrata, te maksimalnu površinu u odnosu na cjelokupan radni prostor – najviše 20% radnog prostora. Ta prostorija mora biti izolovana na način da nije moguć protok duvanskog dima u ostali dio prostora i ne smije da bude namijenjena za prolaz u druge prostore. Predmetna prostorija takođe, mora da bude opremljena uređajima za ventilaciju, pepeljarama, protivpožarnim uređajima, prečišćavačima vazduha i sl.

Poslove inspekcijskog nadzora nad sprovođenjem zakona vrši Uprava za inspekcijske poslove i to preko zdravstvenih, sanitarnih, tržišnih i turističkih inspektora.
Kao predlagaču zakona, Ministarstvu zdravlja, nije cilj kažnjavanje i prikupljanje prihoda po osnovu kazni.

Naš primarni i osnovni cilj je zdravlje svakog pojedinca. Zdravstveni sistem ima obavezu da skrene pažnju na pogubne uticaje duvanskog dima na zdravlje ljudi. Duvan, tihi ubica, predstavlja osnovni uzrok obolijevanja i umiranja svjetske, pa i crnogorske populacije.

Stoga je suština odredbi novog Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda - zabrana pušenja u zatvorenim prostorima i to bez kompromisa.