Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

СТРУЦНО ОСПОСОБЉАВАЊЕ ЛИЦА СА СТЕЦЕНИМ ВИСОКИМ ОБРАЗОВАЊЕМ

ИЈЗЦГ

>

Црна Гора преузела предсједавање Здравственом мрежом југоисточне Европе

Црна Гора преузела предсједавање Здравственом мрежом југоисточне Европе
Датум објаве: 02.07.2019 14:59 | Аутор: Министарство здравља

Испис Штампај страницу


Црна Гора је од 01. јула 2019. године преузела предсједавање Здравственом мрежом југоисточне Европе (СЕЕХН), мултивладиним, политичким и институционалним форумом за регионалну сарадњу за здравље, здравствене системе и јавно здравље. Наша земља предсједаваће до 30. јуна 2020. године, а министар здравља Кенан Храповић кандидовао је као приоритет током његовог предсједавања мрежом тему имунизација.


Форум окупља земље, организације и људе преко граница, ради побољшања здравља и промоције мира и помирења у региону југоисточне Европе. Земље чланице СЕЕХН-а су Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Црна Гора, Република Молдавија, Румунија, Србија, Република Сјеверна Македонија, а од 2011. године и Израел.

СЕЕХН промовише одржив развој чланица побољшањем здравља њихове популације кроз бољу и интензивнију сарадњу, интеграције, изградњу капацитета и координацију у јавном здрављу на регионалном нивоу. Ово укључује подршку реформи националних здравствених система и доприноса економском и друштвеном развоју.

Основни циљеви, ове организације, које спроводи у складу са Кишињев Повељом, коју су потписале све земље чланице, су смањење здравствених неједнакости, рјешавање социјалних детерминанти здравља, унапређење управљања за здравље, јачање јавног здравља, смањење терета незаразних болести.

Такође, активности Здравствене мреже југоисточне Европе усмјерене су и на побољшање перформанси здравствених система, јачање регионалне изградње капацитета за управљање у здравству, унапређење здравствене информације и људских ресурса из области здравства, затим оснаживање људских ресурса за здравље, кроз планирање, предвиђање, образовање, мобилност и задржавање експерата и побољшање услова рада. Циљ је проширење мреже и успостављање нових партнерстава у циљу побољшања здравља у региону.

Техничке активности СЕЕХН-а се спроводе кроз Регионалне развојне здравствене центре (РХДЦ), а сједишта су им у Албанији - о надзору и контроли заразних болести, Босни и Херцеговини - за ментално здравље, Бугарској - за антимикробне резистенције, Молдавији - за људске ресурсе у здравству, Сјеверној Македонији - за јавно здравље, Румунији – за безбједност крви и сексуално и репродуктивно здравље, Србији - о акредитацији и сталном побољшању квалитета здравствене заштите и у Црној Гори - РХДЦ за незаразне болести.
 

Министарство здравља