Manja slova Veća slova RSS

STRUCNO OSPOSOBLJAVANJE LICA SA STECENIM VISOKIM OBRAZOVANJEM

IJZCG

>

Obraćanje ministra zdravlja Kenana Hrapovića na svečanosti povodom završetka specijalizacija i supspecijalizacija 37 ljekara Kliničkog centra Crne Gore

Obraćanje ministra zdravlja Kenana Hrapovića na svečanosti povodom završetka specijalizacija i supspecijalizacija 37 ljekara Kliničkog centra Crne Gore
Datum objave: 26.06.2019 08:35 | Autor: Ministarstvo zdravlja

Ispis Štampaj stranicu


Uvaženi direktore Erakoviću, poštovani ljekari, drage kolege.....

Danas je jedan od onih dana kada je lijepo biti na čelu zdravstvenog sistema...danas je jedan od onih dana kada s ponosom možemo reći da smo zemlja koja baštini kvalitet i pamet, a najbolji ambasadori svoje zemlje ste vi koji svoj lični potencijal ugrađujete ono što čini temelj svakog društva, a to je zdravlje.


Kako zdravlje nema alternativu i kako sve pobjede i uspjesi ne znače ništa kada zdravlje napusti naše domove onda bi svima trebalo da bude jasno kolika je i kakva važnost profesije kojoj ste odlučili da posvetite život, koliko su važni sati, dani i godine.. tačnije cjeloživotno učenje na koje ste se zarekli, u konačnom... koliko ste važni vi.

Država je jasno orjentisana ka zaštiti zdravlja stanovništva kao prioritetu koji nema alternativu. Da je tako potvrda je i vaš angažman koji slijedi nakon edukacije, a za šta su iz državnog budžeta opredijeljena značajna sredstva.

Tako će biti i ubuduće. Vi ste armija koja od danas daje dodatnu snagu najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Crnoj Gori.

Imali smo i imaćemo sluha za svaki zahtjev koji zdravstvene ustanove upute Ministarstvu zdravlja, a tiče se dodjele specijalizacija i supspecijalizacija ljekarima koji žele da se usavršavaju i ljekarima koji su spremni da ojačaju sitem zdravstvene zaštite u svojoj zemlji. 

Trenutno se na specijalističkom usavršavanju nalazi oko 400 doktora medicine, a na supspecijalističkom 54 ljekara. I ovo je naša snaga i ovi ljudi su osnovni potencijal sistema zdravstva. Jasnim i nedvosmislenim opredjeljenjem Vlade Crne Gore na edukaciji i ulaganju u kadar, pokazujemo kako Vlada vrednuje najhumaniju među svim profesijama, a samim tim i njene protagoniste, tačnije vas!

Od 2012. godine našim ljekarima dodijeljeno je oko 600 specijalizacija, a u istom periodu upošljeno i oko 1000 medicinskih sestara, sto je doprinos države u prepoznavanju potreba crnogorskog zdravstvenog sistema. To je zapravo 1600 novih radnih mjesta u sistemu, što nas čini najvećom fabrikom koja proizvodi zdravlje. Dakle, mi stvaramo proizvod, mi nismo potrošači.

I dalje ćemo ulagati u vas. Prepoznajte sebe u nekoj užoj oblasti, ostvarite svoj san na dobrobit pacijenata i vas lično.

Dragi ljekari...

Nikada nemojte prestati da učite, nikada nemojte prestati da postavljate pitanja. Nikada ne zaboravite da su medicina i umjetnost nauke, da su doktori i umjetnici naučnici koji donose u svoj odnos sa pacijentima ne samo tehnologiju i znanje, već prije svega, humanost, pažnju i brigu.

Spremite se da budete odgovorni za sve što radite, budite spremni da uključite pacijenta u proces donošenja odluka o njihovom liječenju, budite spremni na utrošak svoje profesionalne energije, ne samo radi zadovoljenja potrebe pacijenata, već i na suočavanje sa ograničenim finansijskim resursima u zdravstvu. Budite spremni na beskrajno povjerenje i obožavanje, ali i na osporavanje i osudu.

Neka vam drugi doktor bude dobar prijatelj. Sa njim dijelite iste moralne vrijednosti. Budite podrška jedni drugima i predano radite na dostignućima čitave profesije.

Ministarstvo zdravlja

Poštovani ljekari...

Budite dostojni profesije koju ste odabrali, budite humanisti, budite dosledni nosioci načela Hipokratove zakletve i budite slobodni da se za svaki izazov koji Vam stane na put obratite vašoj kući, a Ministrstvo zdravlja to sigurno jeste.

Na kraju, želim da Vam čestitam i poželim uspješnu budućnost kako na profesionalnom tako i na ličnom planu.