Manja slova Veća slova RSS

STRUCNO OSPOSOBLJAVANJE LICA SA STECENIM VISOKIM OBRAZOVANJEM

IJZCG

>

Bolji uslovi za pacijente i osoblje Doma zdravlja Berane

Bolji uslovi za pacijente i osoblje Doma zdravlja Berane
Datum objave: 19.06.2019 14:28 | Autor: Ministarstvo zdravlja

Ispis Štampaj stranicu


Rekonstrukcija beranskog Doma zdravlja, u okviru druge faze Projekta energetske efikasnosti, doprinijeće boljim i komfornijim uslovima za pacijente i osoblje te ustanove, što je još jedan dokaz da je briga o zdravlju i zdravstvenoj zaštiti građana prioritet države.

To je poručio ministar zdravlja Kenan Hrapović, prilikom obilaska radova na Domu zdravlja „"Dr Nika Labović" u Beranama, ističući da se tim radovima nastavlja uspješna realizacija druge faze Projekta energetske efikasnosti.

Ministarstvo zdravlja Ministarstvo zdravlja

„Uvjerio sam se da ovdje u Beranama, radovi na Domu zdravlja teku planiranom dinamikom i veoma se kvalitetno radi. Biće to jedan novi komfor, novi doživljaj za pacijente, koji će se sigurno osjećati bolje u toplijem ambijentu. Naravno, to mnogo znači i za zaposlene u Domu zdravlja, jer im se omogućavaju bolji uslovi rada. Na taj način ćemo kvalitet zdravstvene zaštite podizati na viši nivo“, rekao je Hrapović.

Važno je, kako je dodao, da će se značajno uštedjeti sredstva, koja će biti iskorišćena da se projekat realizuje i u drugim zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori.

Hrapović je kazao da procijenjena vrijednost radova, na osnovu izgrađenog glavnog projekta, iznosi 223 hiljade eura.

Prema njegovim riječima, druga faza Projekta energetske efikasnosti vrijedna je šest miliona eura, a Vlada Crne Gore je ugovor o kreditu potpisala sa Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj.

„Projekat zajednički realizuju Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo ekonomije.  Drugom fazom Projekta energetske efikasnosti će biti obuhvaćeno 18 zdravstvenih ustanova, odnosno 13 domova zdravlja, dvije opšte, dvije specijalne bolnice i jedna zdravstvena stanica“, naveo je Hrapović.

On je podsjetio da je prva faza Projekta energetske efikasnosti bila vrijedna sedam miliona eura, a da je rekonstruisano i adaptirano 16 zdravstvenih objekata.

„Anketa, koja je rađena u sedam opštih bolnica i koja je obuhvatila oko 800 korisnika zdravstvenih usluga je pokazala da smo na dobrom putu. Anekata je pokazala preko 95 odsto zadovoljstva i građana i zaposlenih, nakon primjena mjera energetske efikasnosti. To nam daje za pravo da idemo u istom smjeru i u narednom periodu“, kazao je Hrapović.

Ministartsvo zdravlja, kako je rekao, nastavlja politiku Vladu Crne Gore da građani imaju kvalitetnu zdravstvenu zaštitu u gradovima gdje žive i borave.

Ministarstvo zdravlja Ministarstvo zdravlja

Direktorka Doma zdravlja "Dr Nika Labović" u Beranama, Zuhra Hadrović, rekla je da su radovi na tom zdravstvenom objektu, u okviru druge faze Projekta energetske efikasnosti, počeli početkom maja, a da će biti završeni početkom avgusta.

„Projekat obuhvata obnovu fasadne stolarije, izradu termoenergetske fasade, unutrašnju rekonstrukciju svjetiljki u radnim prostorima i izradu termoventila na već postojećoj energetskoj mreži. Time će se dati veliki doprinos ambijentu u kojem će se pružati zdravstvene usluge. Tako ćemo da štedimo energiju, ekološki ćemo da budemo održivi, a nadam se da će i naši pacijenti biti zadovoljni“, rekla je Hadrović.

Radovi, kako je kazala, teku planirano dinamikom.

„Imamo izvanrednu saradnju i sa izvođačem radova i sa nadzorom, tako da nema nikakvih problema“, kazala je Hadrović.

 

MINISTARSTVO ZDRAVLJA