Manja slova Veća slova RSS

STRUCNO OSPOSOBLJAVANJE LICA SA STECENIM VISOKIM OBRAZOVANJEM

IJZCG

>

Ministar Hrapović s ministrom obrazovanja UAE: Intenzivirati saradnju u oblasti zdravstva

Ministar Hrapović s ministrom obrazovanja UAE: Intenzivirati saradnju u oblasti zdravstva
Datum objave: 19.03.2019 16:30 | Autor: Ministarstvo zdravlja

Ispis Štampaj stranicu


Crna Gora i Ujedinjeni Arapski Emirati mogu značajno unaprijediti saradnju u oblasti zdravstva, saopšteno je na sastanku crnogorskog ministra zdravlja, dr Kenana Hrapovića s ministrom obrazovanja UAE Hussainom Bin Ibrahim Al Hammadijem.

Tokom susreta je posebno apostrofirana buduća saradnja između dvije zemlje kroz edukaciju crnogorskih medicinskih stručnjaka na prestižnim Univerzitetima u Abu Dabiju. Konkretnija saradnja biće uspostavljena i kroz koncept telemedicine, koji od prošle godine funkcioniše na teritoriji Crne Gore, a ministri su razmotrili mogućnost da se ovaj savremeni koncept konsultovanja i dijagnostike uspostavi i između naše zemlje i UAE tj. medicinskih profesionalaca dvije države.

Ministar Hussain Bin Ibrahim Al Hammadi kazao je da je njegova zemlja upoznata sa potencijalima rehabilitacione medicine u Crnoj Gori i izrazio zainteresovanost za liječenje stanovništva UAE u Institutu 'Simo Milošević' u Igalu.

Ministar Hrapović je kolegu iz UAE upoznao s načinom na koji funkcioniše crnogorski zdravstveni sistem, značajnim ulaganjima Vlade u ovoj oblasti,kao i napretku našeg zdravstva tokom ovogodišnjeg rangiranja evropskih zdravstvenih sistema.

Prevencija , kao ključno polje djelovanja u svim zdravstvenim i obrazovnim politikama, mora biti prioritet , saglasni su ministri Hrapović i Al Hammadi, a ministar obrazovanja iz UAE upoznao je ministra Hrapovića sa savremenim konceptom uvođenja osnova medicinskih i preventivnih djelovanja od predškolskog uzrasta kroz cijelo obrazovno razdoblje.

Saradnja dvije zemlje u oblasti zdravstva biće ubrzo konkretizovana kroz potpisivanje Memoranduma, zaključeno je tokom sastanka.MINISTARSTVO ZDRAVLJA