Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

СТРУЦНО ОСПОСОБЉАВАЊЕ ЛИЦА СА СТЕЦЕНИМ ВИСОКИМ ОБРАЗОВАЊЕМ

ИЈЗЦГ

>

Добра сарадња у области здравства између Црне Горе и НР Кине

Добра сарадња у области здравства између Црне Горе и НР Кине
Датум објаве: 11.03.2019 15:45 | Аутор: Министарство здравља

Испис Штампај страницу


Црна Гора и Народна Република Кина имају развијене политичке и економске односе, с посебним акцентом на област здравства, сагласили су се министар здравља Кенан Храповић и амбасадор НР Кине Лиу Јин, на данас одржаном састанку у Министарству здравља.

Министар Храповић захвалио се на 735.000 еура вриједним донацијама у последње двије године. Наиме, 2017. године донирано је 13 санитетских возила, а прошле године Амбасада НР Кине обезбиједила је новчана средства за набавку транспортног инкубатора за клинику за гинекологију и акушерство.

Министарства здравља двије земље од 2011. године потписници су Меморандума о разумијевању, а могућности даље сарадње саговорници виде у области телемедицине, као и едукације и размјене искуства здравствених професионалаца.

Амбасадор НР Кине Лиу Јин интересовао се за правни статус пружања услуга алтернативне медицине.

У складу са опредијељеним ставовима Свјетске здравствене организације, Министарство здравља је признало традиционалне кинеске методе лијечења, као провјерене и нешкодљиве по здравље. Међутим, тренутно је на снази Правилник о традиционалним и алтернативним методама лијечења из 2014. године, који не прописује ближе услове под којим се могу пружати признате методе алтернативне и традиционалне медицине.

Храповић је информисао Лиу Јина да је у оквиру Програма рада Владе за ову годину, у оквиру измјена и допуна Закона о здравственој заштити предвиђено усвајање подзаконског акта о ближим условима под којим се могу пружати признате методе алтернативне и традиционалне медицине и доносити рјешења о дозволи за рад таквих установа.

МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА