Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

СТРУЦНО ОСПОСОБЉАВАЊЕ ЛИЦА СА СТЕЦЕНИМ ВИСОКИМ ОБРАЗОВАЊЕМ

ИЈЗЦГ

>

Министар Храповић на XXИИ Еуроазијском економском самиту “МАРМАРА ФОУНДАТИОН’’ у Истанбулу

Активно учествовати у креирању промјена које носи глобализација

Активно учествовати у креирању промјена које носи глобализација
Датум објаве: 07.02.2019 14:23 | Аутор: Министарство здравља

Испис Штампај страницу


Креатори политика морају активно учествовати у креирању промјена које носи глобализација јер глобални проблеми траже глобална рјешења, а од нас као креатора зависи како ћемо акумулирати добре, а минимизирати лоше стране посебно када је здравство у питању, казао је министар здравља Црне Горе, др Кенан Храповић.

Храповић предводи делегацију Владе Црне Горе на XXИИ Еуроазијском економском самиту “МАРМАРА ФОУНДАТИОН’’, који се одржава 6. и 7. фебруара 2019.године у организацији почасног конзула Црне Горе у Истанбулу, Г. Акана Сувера.

Удруживањем ресурса у знању и капиталу, државе могу креирати адекватне механизме дјеловања, који се огледају у заједничким пројектима едукације, истраживања, промоције, али и лијечења, дијагностике и третмана пацијената.'- поручио је Храповић и позвао колеге да заједно јачају везе међу докторима, помогну им да развијају вјештине, како би одговорили глобалном тржишту и учинили да здравствена заштита не познаје границе.

Црногорски министар је казао како су у времену глобализације и промјена које она носи, здравствени системи свих држава изложени константно растућим притисцима, те да се у свим земљама свијета потребе у јавном здравству повећавају више него икада раније, не само под утицајем хроничних незаразних болести, већ и демографских промјена, бржег развоја здравствених технологија за дијагностику и лијечење, раста цијена љекова, поготово иновативних и биолошких, правог вредновања квалитета рада и веће свијести популације. 


Министарство здравља


Приступ квалитетним здравственим услугама, одређује, у првом реду, право на свеобухватну здравствену заштиту, а у другом, обавеза чувања и унапређивања здравља, чиме се додатно јача његова социјално-економска димензија. 

У смањивању здравствених неједнакости кључну улогу не игра само здравствена политика, већ њена синергија са осталим политикама као што су образовање, заштита животне средине, пољопривреда, економија, безбједност у саобраћају и сл. '-казао је Храповић.

Министар је нагласио да у том духу и Црна Гора улаже значајне напоре у усклађивању политика које спроводи у разним областима, а све у циљу ефикасног функционисања здравственог система и минимизирања здравствене неједнакости грађана. 

Оно што је присутно у свим европским земљама када је у питању глобализација у здравству, а што није заобишло ни Црну Гору, јесте миграција здравствених радника, прије свега, из јавног у приватни сектор, као и „одлив“ због кретања радника из земаља у развоју у развијене земље. Иако присутна, ова тенденција још увијек не ствара велике проблеме, јер држава улаже напоре у реализацији мјера за побољшање стандарда здравствених радника спроводећи активности у области побољшања услова становања, услова рада, те улажући у едукацију љекара и медицинског особља. На тај начин штитимо јавни здравствени систем и јачамо његову улогу. - закључио је Храповић.


МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА