Manja slova Veća slova RSS

STRUCNO OSPOSOBLJAVANJE LICA SA STECENIM VISOKIM OBRAZOVANJEM

IJZCG

>

Ministarstvo zdravlja potpisalo ugovor vrijedan 558 hiljada eura za izvođenje radova u domovima zdravlja Berane, Plav i Rožaje sa firmom Roaming Montenegro, u okviru druge faze projekta „Energetska efikasnost u Crnoj Gori“

Ministarstvo zdravlja potpisalo ugovor vrijedan 558 hiljada eura za izvođenje radova u domovima zdravlja Berane, Plav i Rožaje sa firmom Roaming Montenegro, u  okviru druge faze projekta „Energetska efikasnost u Crnoj Gori“
Datum objave: 26.12.2018 13:45 | Autor: Ministarstvo zdravlja

Ispis Štampaj stranicu


Iznos od 6 miliona eura, odobren Vladi Crne Gore od Međunarodne banke za obnovu i razvoj za finansiranje projekta „Energetska efikasnost u Crnoj Gori – druga faza“ biće iskorišćen za primjenu mjera energetske efikasnosti u 18 zdravstvenih objekata i kreiranje održivog sistema finansiranja projekata energetske efikasnosti u javnom sektoru. Danas je u Ministarstvu zdravlja, svečano potpisan ugovor za adaptaciju tri doma zdravlja sa firmom Roaming Montenegro.

Ministarstvo zdravljaDržavni sekretar ministarstva zdravlja Milovan Vujović kazao je da ćemo raditi posvećeno, kako bi zadate ciljeve u potpunosti ispunili.
„Danas smo potpisali ugovor sa fimom „Roaming Montenegro d.o.o.“ Nikšić za izvođenje radova na unapređenju energetske efikasnosti objekata zdravlja Berane, Plav i Rožaje, odnosno za prva tri od planiranih 18 objekata koji će se adaptirati preko ovog projekta. Vrijednost ugovora iznosi oko 558 hiljada eura, a odnosi se na izvođenje radova na zamjeni fasadne bravarije, postavljanju termo izolacije na fasadi, unapređenju sistema osvetljenja i sistema za grijanje. Narednih dana planiramo raspisivanje tendera za odabir izvođača radova za objekte Opšta bolnica Bar i Dom zdravlja Ulcinj, procijenjene vrijednosti radova oko 1,6 miliona eura“, kazao je Vujović.

Ministarstvo ekonomije je 2009. godine počelo implementaciju projekta „Energetska efikasnost u Crnoj Gori“, a ostvareni rezultati uticali su na odluku Vlade da projekat nastavi. Ministarstvo zdravlja i ekonomije su kroz implementaciju prve faze projekta uložili oko 7 miliona eura u adaptaciju 16 zdravstvenih objekata.

Ministarstvo zdravljaGeneralni direktor Direktorata za energetsku efikasnost Ministarstva ekonomije, Marko Radulović, ističe da su u okviru prve faze projekta ostvareni rezultati višestruki.

„Energetski je adaptirano 25 javnih objekata, i to: 16 zdravstvenih, 8 obrazovnih ustanova i 1 studentski dom, ukupne vrijednosti radova 9,58 miliona. Smanjena je potrošnja energije u prosjeku za 42,5%. Rashodi javne potrošnje smanjeni su oko 600.000 EUR godišnje. Preko 92% korisnika objekata je zadovoljno unutrašnjim komforom nakon primjene mjera energetske efikasnosti“, kazao je Radulović.

Adaptirane objekte koristi oko 100.000 korisnika (učenici, pacijenti, zaposleni u obrazovnim i zdravstvenim ustanovama) odnosno 16% stanovništva Crne Gore.


Ministarstvo zdravlja