Manja slova Veća slova RSS

STRUCNO OSPOSOBLJAVANJE LICA SA STECENIM VISOKIM OBRAZOVANJEM

Ministarstvo zdravlja | OSCE

>

Ministar Hrapović u Šibeniku: Razvoj crnogorskog zdravstva planiran u kontekstu društvenog, zakonskog i ekonomskog okvira EU

Ministar Hrapović u Šibeniku: Razvoj crnogorskog zdravstva planiran u kontekstu društvenog, zakonskog i ekonomskog okvira EU
Datum objave: 26.10.2018 14:30 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo zdravlja, sprovodeći politiku Vlade Crne Gore, razvojem medicinskih tehnologija, nabavkom najsavremenije, sofisticirane opreme, kontinuiranom edukacijom kadra, izgradnjom i modernizacijom zdravstvenih objekata, radi na unapređenju i podizanju kvaliteta, efikasnosti i sigurnosti zdravstvene zaštita građana. Zahvaljujući tome, danas zdravstveni sistem Crne Gore obezbjeđuje preko 95 odsto zdravstvenih usluga građanima, kazao je ministar zdravlja dr Kenan Hrapović, predstavljajući crnogorski zdravstveni sistem na 121. Kongresu poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, sa međunarodnim učešćem, koji je počeo danas u Šibeniku.

Ministar Hrapović je naglasio da se na putu Crne Gore za ulazak u Evropsku uniju, razvoj zdravstva dodatno planira u kontekstu društvenog, zakonskog i ekonomskog okvira EU, što je prepoznato u ključnim prioritetima zdravstvene politike do 2020. godine. 

- Ministarstvo zdravlja kontinuirano sprovodi politiku Vlade Crne Gore, koja ima za cilj unapređenje i obezbjeđivanje kvalitetne i dostupne zdravstvene zaštite, jer su potrebe građana naš glavni zadatak. Opredijeljenim godišnjim budžetom uspjeli smo da obezbijedimo finansijsku održivost i funkcionalnost zdravstvenog sistema, zahvaljujući efikasnom i racionalnom raspolaganju tim sredstvima, naglasio je ministar Hrapović. 

On je učesnike kongresa upoznao sa aktivnostima koje su tokom prošle i ove godine započete i realizovane. Između ostalog, kako je naveo, u skladu sa Master planom razvoja zdravstva od 2015-2020 godine, počela je primjena elektronskih servisa, prije svega elektronskog zakazivanja specijalističkih pregleda i dijagnostičkih procedura, a takođe, građani Crne Gore elektronskim putem zakazati pregled kod svog doktora, bez odlaska u domove zdravlja i to putem portala Fonda za zdravstveno osiguranje ili odgovarajuće mobilne aplikacije. Usvojena je i Nova Lista ljekova, kao jedan od najznačajnijih podzakonskih akata u farmakoterapiji svake zemlje, koja obezbjeđuje savremeno, dostupno i kvalitetno liječenje građana Crne Gore. 
  
- Vlada je za potrebe nabavke medicinske opreme prošle godine obezbijedila 11,8 miliona eura, a do sada je ugovorena nabavka 9,2 miliona eura vrijedne opreme. Za ovu godinu za tu namjenu opredijeljeno je 5 miliona eura, kazao je ministar Hrapović.

Prema njegovim riječima, uspješno se sprovodi program Kontinuirane medicinske edukacije zdravstvenih radnika, a u cilju prevencije hroničnih nezaraznih bolesti, toku je sprovođenje tri skrining programa za rano otkrivanje karcinma dojke, grlića materice i debelog crijeva. 

- Naše napore da dodatno unaprijedimo zdravstveni sistem prepoznali su naši građani, što pokazuju istraživanja javnog mnjenja, po kojima je zabilježen značajan porast povjerenja u zdravstveni sistem, a zdravstveni sistem Crne Gore prošle godine je napredovao devet mjesta na listi Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa (EHIC) i postigao najveći skok u odnosu na ostale rangirane države.

Kongres poslodavaca u zdravstvu Hrvatske već niz decenija svake godine organizuje Udruga poslodavaca Hrvatske, a visoki zdravstveni državnici i stručni eksperti i ostali učesnici, kao i aktuelne teme, fokusirane na funkcionisanje i poslovanje zdravstvenih ustanova, svrstavaju ovaj međunarodni skup među najvažnijim zdravstvenim događajima u Hrvatskoj i šire.