Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

СТРУЦНО ОСПОСОБЉАВАЊЕ ЛИЦА СА СТЕЦЕНИМ ВИСОКИМ ОБРАЗОВАЊЕМ

Министарство здравља | ОСЦЕ

>

Почиње друга фаза пројекта „Енергетска ефикасност у Црној Гори“: За адаптацију 18 здравствених објеката 6 милиона еура

Почиње друга фаза пројекта „Енергетска ефикасност у Црној Гори“: За адаптацију 18 здравствених објеката 6 милиона еура
Датум објаве: 19.09.2018 13:39 | Аутор: Министарство здравља

Испис Штампај страницу


У оквиру друге фазе пројекта „Енергетска ефикасност у Црној Гори“ вриједне 6 милиона еура, предвидјели смо енергетску адаптацију 18 здравствених објеката, саопштио је државни секретар Министарства здравља, Милован Вујовић, на почетку имплементације друге фазе пројекта.

„Поред радова на адаптацији, план нам је да кроз реализацију наредне фазе пројекта имплементирамо мониторинг систем, којим ћемо на првом мјесту пратити ниво комфора у здравственим објектима. Уштеде у потрошњи енергената које будемо остварили у адаптираним објектима у оквиру друге фазе, користићемо за примјену мјера енергетске ефикасности у осталим здравственим објектима“, саопштио је Вујовић.

Министарство здравља и Министарство економије су до сада кроз пројекат Енергетске ефикасности у Црној Гори опредијелили скоро седам милиона еура за финансирање радова који имају за циљ стварање бољих и комфорнијих услова за боравак у здравственим објектима. Енергетски је адаптирано 16 здравствених објекта, и то:

- КЦЦГ, укључујући Институт за болести дјеце,  

- 5 болница (Пљевља, Бијело Поље, Беране, Цетиње и Котор),

-  2 специјалне болнице (Рисан и Брезовик),

- 5 домова здравља (Цетиње, Котор, Никшић, Колашин и Андријевица) и

-   2 здравствене станице (Петњица и Мурино).

Резултати спроведеног социјалног мониторинга, који је обухватио 7 болница и 759 корисника здравствених објеката, показују да услови комфора, односно боравка пацијената и рада медицинског особља заиста јесу побољшани. Задовољство пацијената унутрашњим комфором је након примјена мјера енергетске ефикасности повећано на преко 95%, а медицинског особља на преко 85%. Укупна потрошња енергије смањена је за око 500.000 еура годишње.

Министарство здравља

Државни секретар министарства економије, Никола Вујовић, подсјетио је да је пројекат „Енергетска ефикасност у Црној Гори“ почео 2009. године, на основу кредита са Међународном банком за обнову и развој, те да су постигнути резултати имплементације пројекта вишеструки.

„Енергетски је адаптирано 25 јавних објеката, и то 16 здравствених, 8 образовних установа и један студентски дом, укупне вриједности радова 9,5 милиона. Смањена је потрошња енергије у просјеку за 42,5%. Расходи јавне потрошње смањени су око 700.000 ЕУР годишње. Преко 92% корисника објеката је задовољно унутрашњим комфором након примјене мјера енергетске ефикасности“, истакао је Вујовић.

Адаптиране објекте користи око 100.000 корисника (ученици, пацијенти, запослени у образовним и здравственим установама), или 16% становништва Црне Горе, а отворено је око 160 радних мјеста.

Енергетска ефикасност  је један од приоритета енергетске политике Црне Горе. Представља препознат начин за економично и брзо повећање сигурности снабдијевања енергијом и смањује негативног утицаја на животну средину. Такође, енергетска ефикасност има више позитивних утицаја на заједницу, од којих су најзначајнији- утицај на заштиту животне средине и отварање нових радних мјеста.

Министарство здравља