Manja slova Veća slova RSS

STRUCNO OSPOSOBLJAVANJE LICA SA STECENIM VISOKIM OBRAZOVANJEM

Ministarstvo zdravlja | OSCE

>

Odlučnije aktivnosti protiv prijevremenih smrti od nezaraznih bolesti

Odlučnije aktivnosti protiv prijevremenih smrti od nezaraznih bolesti
Datum objave: 18.04.2018 17:24 | Autor: Ministarstvo zdravlja

Ispis Štampaj stranicu


Ministar zdravlja Crne Gore, dr Kenan Hrapović i generalna direktorica Direktorata za međunarodnu saradnju i harmonizaciju propisa, mr Slađana Pavlović učestvovali su na sastanku visokog nivoa na temu „Odgovor zdravstvenih sistema na hronične nezarazne bolesti: evropsko iskustvo“, koji je od 16. do 18. aprila 2018. godine održan u Sitgesu, u Španiji.
Sastanku je prisustvovalo više od 200 učesnika iz 53 države, relevantne međunarodne organizacije i nevladin sektor. Skup je imao za cilj da pruži platformu zemljama članicama SZO kako bi podijelili iskustva u jačanju zdravstvenih sistema za bolji odgovor na hronične nezarazne bolesti i prijevremenu smrtnost koju izazivaju.
Na skupu je usvojena Povelja kojom je potvrđena posvećenost u preduzimanju odlučnih aktivnosti usmjerenih na jačanje zdravstvenih sistema u cilju ubrzanja razvoja u smanjivanju prijevremene smrtnosti od nezaraznih bolesti u skladu sa vizijom i obavezama Talinn Povelje, politikom Zdravlje 2020, vremenski definisanim obavezama UN revizije o nezaraznim bolestima i UN Agendom 2030 održivog razvoja.
Direktorica Regionalne kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu Zsuzsanna Jakab, u svom završnom izlaganju na skupu istakla je Crnu Goru kao primjer dobre prakse intersektorskog rada u zdravstvu koji je institucionalizovan kroz Nacionalni savjet za koordinaciju i prevenciju hroničnih nezaraznih bolesti u CG.
Na marginama sastanka, ministar Hrapović sreo se sa Jakab i razgovarao o jačanju podrške i nastavku saradnje SZO i Ministarstva zdravlja iz više oblasti zdravstvene zaštite.
Takođe, ministar Hrapović je održao sastanak sa dr Hans Klugeom, direktorom Divizije za zdravstvene sisteme i javno zdravlje u Regionalnoj kancelariji SZO za Evropu. Dogovorena je saradnja i podrška SZO u smislu pružanja pomoći u cilju jačanja reformi na primarnom nivou zdravstvene zaštite u Crnoj Gori. Shodno postignutom dogovoru, misija SZO će u maju ove godine boraviti u Crnoj Gori u cilju identifikacije prepreka i izazova za jačanje kapaciteta za koordinirane reforme pružanja zdravstvenih usluga, sa posebnim akcentom na one usmjerene ka smanjenju hroničnih oboljenja.
 
MZD

Delegacija Ministarstva zdravlja razgovarala je i sa rukovodiocem za globalnu praksu za zaštitu zdravlja i ishranu populacije za region Evrope i centralne Azije u okviru Svjetske banke, Enisom Barisom. Na sastanku je dogovorena radna posjeta tima Svjetske banke u junu tekuće godine, kako bi se razmotrile mogućnosti finansijske pomoći Crnoj Gori u cilju izvođenja projekata obnove i izgradnje objekata u zdravstvu.

MINISTARSTVO ZDRAVLJA