Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

СТРУЦНО ОСПОСОБЉАВАЊЕ ЛИЦА СА СТЕЦЕНИМ ВИСОКИМ ОБРАЗОВАЊЕМ

Министарство здравља | ОСЦЕ

>

САОПШТЕЊЕ: Црногорско здравство напредовало највише у Европи

САОПШТЕЊЕ: Црногорско здравство напредовало највише у Европи
Датум објаве: 20.12.2017 14:53 | Аутор: Министарство здравља

Испис Штампај страницу


Црногорски здравствени систем остварио је највећи напредак у Европи у 2017. години, саопштио је Предсједавајући Хеалтх Цонсумер Поwерхоусе и вођа истраживања Европског здравственог потрошачког индекса, др Анре Бјорнберг.

„Црна Гора је у протеклом периоду направила конкретне потезе у спровођењу реформи. С обзиром да ће Извјештај за 2017. годину бити објављен у јануару наредне године, не могу да вам кажем на којој је тачно позицији Црна Гора, али оно што могу да Вам кажем је да је са 34. мјеста Црна Гора направила највећи скок од свих земаља које су рангиране, и да ће ваша позиција у Извјштају бити много боља и од 30.мјеста“, објаснио је Бјорнберг.

Он је казао да је Црна Гора напредак остварила захваљујући увођењу електронских сервиса и скраћењу листи чекања.

Бјорнберг је истакао и да је током 2017.године у Црној Гори забиљежено смањење стопе смртности од кардиовасуларних и неулолошких болести.

„Није ми јасно како Вам је успјело да смањите стопу смртности од болести срца и можданог удара, али чињеница је да сте то успјели. У самом сте врху, одмах иза много богатијих европских земаља“, истакао је Бјорнберг.

Министар здравља др Кенан Храповић рекао је да је изузетно задовољан и поносан на податке које је изнио др Бјорнберг.

„То треба да чују наши грађани, то треба да чују запослени у здравственом систему и то треба да нам служи на част. Ми ћемо се трудити и даље да смањујемо смртност од обољења која највише оптерећују популацију, а овај напредак на ранг листи Европског здравственог потрошачког индекса, који смо постигли сви заједно нам је подстрек да још боље радимо“, закључио је Храповић.

Министарство здравља