Manja slova Veća slova RSS

STRUCNO OSPOSOBLJAVANJE LICA SA STECENIM VISOKIM OBRAZOVANJEM

Ministarstvo zdravlja | OSCE

>

SAOPŠTENJE: Crnogorsko zdravstvo napredovalo najviše u Evropi

SAOPŠTENJE: Crnogorsko zdravstvo napredovalo najviše u Evropi
Datum objave: 20.12.2017 14:53 | Autor: Ministarstvo zdravlja

Ispis Štampaj stranicu


Crnogorski zdravstveni sistem ostvario je najveći napredak u Evropi u 2017. godini, saopštio je Predsjedavajući Health Consumer Powerhouse i vođa istraživanja Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa, dr Anre Bjornberg.

„Crna Gora je u proteklom periodu napravila konkretne poteze u sprovođenju reformi. S obzirom da će Izvještaj za 2017. godinu biti objavljen u januaru naredne godine, ne mogu da vam kažem na kojoj je tačno poziciji Crna Gora, ali ono što mogu da Vam kažem je da je sa 34. mjesta Crna Gora napravila najveći skok od svih zemalja koje su rangirane, i da će vaša pozicija u Izvjštaju biti mnogo bolja i od 30.mjesta“, objasnio je Bjornberg.

On je kazao da je Crna Gora napredak ostvarila zahvaljujući uvođenju elektronskih servisa i skraćenju listi čekanja.

Bjornberg je istakao i da je tokom 2017.godine u Crnoj Gori zabilježeno smanjenje stope smrtnosti od kardiovasularnih i neuloloških bolesti.

„Nije mi jasno kako Vam je uspjelo da smanjite stopu smrtnosti od bolesti srca i moždanog udara, ali činjenica je da ste to uspjeli. U samom ste vrhu, odmah iza mnogo bogatijih evropskih zemalja“, istakao je Bjornberg.

Ministar zdravlja dr Kenan Hrapović rekao je da je izuzetno zadovoljan i ponosan na podatke koje je iznio dr Bjornberg.

„To treba da čuju naši građani, to treba da čuju zaposleni u zdravstvenom sistemu i to treba da nam služi na čast. Mi ćemo se truditi i dalje da smanjujemo smrtnost od oboljenja koja najviše opterećuju populaciju, a ovaj napredak na rang listi Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa, koji smo postigli svi zajedno nam je podstrek da još bolje radimo“, zaključio je Hrapović.

Ministarstvo zdravlja