Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

СТРУЦНО ОСПОСОБЉАВАЊЕ ЛИЦА СА СТЕЦЕНИМ ВИСОКИМ ОБРАЗОВАЊЕМ

Министарство здравља | ОСЦЕ

>

САОПШТЕЊЕ: Едукацијом до спрјечавања болничких инфекција

Датум објаве: 18.12.2017 15:05 | Аутор: Министарство здравља

Испис Штампај страницу


У оквиру Континуиране медицинске едукације Министарства здравља, завршени су едукативни семинари за здравствене раднике на тему „Превенција и контрола болничких инфекција“. Едукација је реализована у Беранама, за здравствене установе сјеверне регије, у Бару за јужну и Никшићу за централну регију.

Семинар овог типа организује се први пут , похађало га је 145 здравствених радника, а садржао је теоријски и практични дио обуке. У склопу теоријског дијела, полазници су се упознали, између осталог, са појмом и значењем болничких инфекција, законском регулативом у дијелу надзора, спречавања и њиховог сузбијања, као и са тренутно једним од највећих проблема како у свијету тако и код нас, инфекцијом Цлостридиум диффициле. Када је ријеч о практичном дијелу веома важан сегмент едукације био је изношење искустава и практичног дјеловања одјељења за болничку епидемиологију Клиничког центра Црне Горе.

Циљ едукације је да се кроз систем здравствене његе, која представља врло значајан дио система здравствене заштите, истакну исправни поступци у превенцији и контроли болничких инфекција, рекао је Директор директората за јавно здравље у Министарству здравља, др Миро Кнежевић.

„Потребно је да се коначно разбије табу тема о болничким инфекцијама којих има свуда у свијету (5% до 10 % у развијеним земљама свијета, 25% до 35% у земљама у развоју) . Желимо да што више радимо на праћењу, па самим тим и сузбијању болничких инфекција, које поред тога што представљају велике материјалне трошкове, компромитују рад љекара, продужавају дане болничког лијечења пацијената и нарушавају здравље пацијената“, казао је Кнежевић.

Резултати улазно-излазних тестова на крају предавања показали су успјешност едукације, коју је пратила изузетна заинтересованост учесника, исказана кроз многобројна питања и коментаре.

„Едукација је веома корисна, добро осмишљена требало би што више колега да присуствује овој, и сличним едукацијама“, рекао је гинеколог Опште болнице Беране, Радован Асановић.

Предавачи су били: др Миро Кнежевић, генерални директор Директората за јавно здравље и програмску здравствену заштиту, др сци.мед. др Сања Меденица, епидемиолог Института за јавно здравље, др Љиљана Јовићевић, епидемиолог из Дома здравља Бар, и високе струковне сестре Јелена Вушуровић, Милица Дукић и Драгана Брновић.

План је да се у наредном периоду обиђу све здравствене установе и предложе евентуалне мјере за побољшање контроле, превенције и сузбијања болничких инфекција.

Министарство здравља