Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

СТРУЦНО ОСПОСОБЉАВАЊЕ ЛИЦА СА СТЕЦЕНИМ ВИСОКИМ ОБРАЗОВАЊЕМ

Министарство здравља | ОСЦЕ

>

САОПШТЕЊЕ: У Москви усвојена Декларација о заустављању ширења туберкулозе

САОПШТЕЊЕ: У Москви усвојена Декларација о заустављању ширења туберкулозе
Датум објаве: 29.11.2017 15:14 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Декларација “Зауставити туберкулозу у ери одрживог развоја: мултисекторски одговор” усвојена је на првој Гобалној министарској конференцији у Москви. Усвајању декларације о заустављању ширења туберкулозе присуствовали су министри и шефови држава више европских и свјетских држава, а Министарство здравља Црне Горе представљао је секретар Никола Антовић.

Конференција је одржана у Москви у организацији Свјетске здравствене организације (СЗО), под покровитељством Руске федерације.

Усвајајући Декларацију, државе су се обавезале на већа улагања и динамизирање глобалних системских и мултисекторксих напора, координисаних у правцу остваривања циљева дефинисаних Глобалном стратегијом о заустављању туберкулозе и Глобалном стратегијом одрживог развоја, а све у циљу заустављања умирања и патње узроковане овим обољењем.

Конференцију су отворили предсједник Руске федерације, Владимир Путин, замјеник генералног секретара УН-а Амина Ј Мохаммед и Генерални дирецтор СЗО др Тедрос Адхан Гебрејесус, у присуству 75 министара и 114 делегата свих земаља чланица СЗО.

Московска декларација о заустављању туберкулозе ће послужити као платформа за дискусију током састанка на високом нивоу за вријеме одржавања Генералне скупштине Уједињених Нација која ће бити одржана наредне године.

На маргинама министарске конференције, секретар министарства здравља Црне Горе, Никола Антовић састао се са директорком СЗО за Европу др Сузаном Јакаб. Том приликом договорено је да и у наредном периоду контрола заразних болести укључујући борбу против туберкулозе и контролу антимикробне резистенције буде један од стратешких приоритета.

Према процјенама СЗО, као резултат глобалних напора, сачувано је 53 милиона зивота од 2000-те године и смањена је стопа умирања од туберколозе за 37%. Ипак, подаци указују на значајне разлике у смислу неједнаког напретка у различитим земљама широм свијета, као и на недостатке у погледу лијечења и превенције оболијевања од туберкулозе. Подаци указују да од туберкулозе умире више особа у односу на било коју другу заразну болест, као и да је прате бројни изазови укључујући антимикробну резистенцију и коморбидитете.