Manja slova Veća slova RSS

STRUCNO OSPOSOBLJAVANJE LICA SA STECENIM VISOKIM OBRAZOVANJEM

Ministarstvo zdravlja | OSCE

>

SAOPŠTENJE: U Moskvi usvojena Deklaracija o zaustavljanju širenja tuberkuloze

SAOPŠTENJE: U Moskvi usvojena Deklaracija o zaustavljanju širenja tuberkuloze
Datum objave: 29.11.2017 15:14 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


Deklaracija “Zaustaviti tuberkulozu u eri održivog razvoja: multisektorski odgovor” usvojena je na prvoj Gobalnoj ministarskoj konferenciji u Moskvi. Usvajanju deklaracije o zaustavljanju širenja tuberkuloze prisustvovali su ministri i šefovi država više evropskih i svjetskih država, a Ministarstvo zdravlja Crne Gore predstavljao je sekretar Nikola Antović.

Konferencija je održana u Moskvi u organizaciji Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), pod pokroviteljstvom Ruske federacije.

Usvajajući Deklaraciju, države su se obavezale na veća ulaganja i dinamiziranje globalnih sistemskih i multisektorksih napora, koordinisanih u pravcu ostvarivanja ciljeva definisanih Globalnom strategijom o zaustavljanju tuberkuloze i Globalnom strategijom održivog razvoja, a sve u cilju zaustavljanja umiranja i patnje uzrokovane ovim oboljenjem.

Konferenciju su otvorili predsjednik Ruske federacije, Vladimir Putin, zamjenik generalnog sekretara UN-a Amina J Mohammed i Generalni director SZO dr Tedros Adhan Gebrejesus, u prisustvu 75 ministara i 114 delegata svih zemalja članica SZO.

Moskovska deklaracija o zaustavljanju tuberkuloze će poslužiti kao platforma za diskusiju tokom sastanka na visokom nivou za vrijeme održavanja Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija koja će biti održana naredne godine.

Na marginama ministarske konferencije, sekretar ministarstva zdravlja Crne Gore, Nikola Antović sastao se sa direktorkom SZO za Evropu dr Suzanom Jakab. Tom prilikom dogovoreno je da i u narednom periodu kontrola zaraznih bolesti uključujući borbu protiv tuberkuloze i kontrolu antimikrobne rezistencije bude jedan od strateških prioriteta.

Prema procjenama SZO, kao rezultat globalnih napora, sačuvano je 53 miliona zivota od 2000-te godine i smanjena je stopa umiranja od tuberkoloze za 37%. Ipak, podaci ukazuju na značajne razlike u smislu nejednakog napretka u različitim zemljama širom svijeta, kao i na nedostatke u pogledu liječenja i prevencije obolijevanja od tuberkuloze. Podaci ukazuju da od tuberkuloze umire više osoba u odnosu na bilo koju drugu zaraznu bolest, kao i da je prate brojni izazovi uključujući antimikrobnu rezistenciju i komorbiditete.