Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

СТРУЦНО ОСПОСОБЉАВАЊЕ ЛИЦА СА СТЕЦЕНИМ ВИСОКИМ ОБРАЗОВАЊЕМ

Министарство здравља | ОСЦЕ

>

САОПШТЕЊЕ: Сто хиљада еура невладиним организацијама за подршку превентивним сервисима и другим приоритетним активностима у области ХИВ/АИДС-а

Датум објаве: 23.11.2017 12:06 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


У складу са Националном стратегијом за борбу против ХИВ/АИДС-а од 2015-2020. године, Министарство здравља је за ову годину опредијелило 100.000 ЕУР као подршку превентивним сервисима и другим приоритетним активностима у овој области. У складу са тим, расписан је Јавни позив за НВО које су активне у области рада са кључним популацијама под повећаним ризиком од инфекције ХИВ/АИДС-ом.
Ријеч је о Пројектима и програмима који су усмјерени на превенцију ХИВ/АИДС-а, као и на унапређењу третмана особа које живе са ХИВ-ом.

Јавни позив је отворен до 04.децембра 2017.године, а детаљне информације доступне су на wеб страници Министарства здравља www.мздравља.гов.ме.
У складу са програмским опредјељењима Владе Црне Горе и Министарства здравља, у Црној Гори је препозната воља да се проблем АИДС-а рјешава на свеобухватан начин у складу са смјерницама Заједничког програма Уједињених нација за АИДС (УНАИДС), што је резултирало израдом и реализацијом националних стратегија за борбу против ХИВ/АИДС-а за период 2005-2009 и 2010-2014. годину и за период 2015-2020.године.

Националне стратегије за борбу против ХИВ/АИДС-а дале су добру подлогу за превенцију ХИВ-а – са посебним фокусом на популације у највећем ризику и безбједну крв - и унаприједиле дијагностику, лијечење и његу за особе које живе са ХИВ-ом.

У Црној Гори се надзор над ХИВ-ом спроводи више од двије деценије, а значајно је унапријеђен усвајањем Стратегије за борбу против ХИВ/АИДС-а и увођењем Друге генерације надзора, чиме су створени предуслови за ефикаснији и свеобухватни одговор на епидемију ХИВ-а.