Manja slova Veća slova RSS

STRUCNO OSPOSOBLJAVANJE LICA SA STECENIM VISOKIM OBRAZOVANJEM

Ministarstvo zdravlja | OSCE

>

SAOPŠTENJE: Dogovorene specijalizacije crnogorskih ljekara u Turskoj

SAOPŠTENJE: Dogovorene specijalizacije crnogorskih ljekara u Turskoj
Datum objave: 18.11.2017 12:00 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


Ministar zdravlja dr Kenan Hrapović, u okviru dvodnevne posjete delegacije Vlade Crne Gore toj zemlji, povodom održavanja 4. sjednice crnogorsko-turske Mješovite komisije za ekonomsku saradnju, sastao se sa ministrom zdravlja Republike Turske, dr Ahmetom Demircanom.
Ministri su se saglasili da odnosi Crne Gore i Turske napreduju na privrednom, društvenom i političkom planu, što predstavlja dobar osnov za nadgradnju i u zdravstvenom sistemu.
Hrapović i Demircanu dogovorili su formiranje mješovite radne grupe, koja će raditi na projektima iz oblasti zdravstva i medicinskih nauka, saglasno Sporazumu između Vlada dvije države iz 2014.godine.
Dogovoreno je i da se saradnja na polju edukacije u narednom periodu intenzivira. Hrapović je zahvalio turskom kolegi što je, uz podršku Ambasade Republike Turske u Crnoj Gori, prošlog mjeseca pet crnogorskih ljekara boravilo u najstarijoj turskoj bolnici “Numune” u Ankari i edukovalo se iz pet oblasti medicine. Takođe, dva Ministarstva radiće na uspostavljanju saradnje između fakulteta u Crnoj Gori i Republici Turskoj iz medicine, farmacije i stomatologije, u oblasti specijalizacija naših ljekara.
Razgovarano je i o pružanju zdravstvenih usluga i realizaciji projekata iz oblasti zdravstva, kroz model privatno javnog partnerstva (PJP), pa su Demircanu i Hrapović dogovorili da Turska Crnoj Gori ustupi zakonsku regulativu koja uređuje oblast PJP u zdravstvu. Dogovreno je i da Crnu Goru posjete stručnjacı iz Turske i pomognu u implementaciji modela nabavke medicinske opreme i izgradnje objekata zdravstvenih ustanova u Crnoj Gorı.
Budući da je zdravstveni turizam jedno od opredjeljenja Vlade Crne Gore i da može značajno doprinijeti rastu investicija u našoj zemljı, Republika Turska je iskazala spremnost da podijeli sa nama iskustva u ovoj oblasti, kako bi se unaprijedila ukupna ponuda zdravstvenog turizma Crne Gore.
Sve navedene oblasti saradnje biće predmet rada mješovitog tima, koji će definisati aktivnosti, dinamiku njihovog sprovođenja i pratiti njihovu realizaciju u cilju unaprjeđenja dalje saradnje naše dvije države.