Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

СТРУЦНО ОСПОСОБЉАВАЊЕ ЛИЦА СА СТЕЦЕНИМ ВИСОКИМ ОБРАЗОВАЊЕМ

Министарство здравља | ОСЦЕ

>

Обраћање др Алме Хајдарпашић Дрешевић на конференцији за медије поводом Националног дана контроле дувана

Обраћање др Алме Хајдарпашић Дрешевић на конференцији за медије поводом Националног дана контроле дувана
Датум објаве: 13.11.2017 13:58 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Поштоване колеге, уважени новинари, даме и господо, добар дан.
Част ми је и задовољство да Вас у име Министарства здравља поздравим поводом обиљежавања Националног дана контроле дувана.
Коришћење дуванских производа је врло распрострањена појава у свјетској популацији. И поред чињенице да се у развијеним земљама смањује број пушача, на свјетском нивоу се тај број повећава. Преваленција употребе дуванских производа у свијету износи 1 милијарду и 250 милиона, док су у Европи пушачи заступљени са 35% међу мушкарацима и 25% међу женама. Према доступним подацима дувански дим у свијету убије преко 4,5 милиона људи, а у ЕУ око 650.000 становника сваке године, док најмање још 19.000 становника умире од пасивног пушења. Може се закључити да се, у просјеку свака седма смрт у Европи може приписати дувану, која би се превентивним, адекватним и компетентним мјерама могла спријечити.
Прије свега желим да вас упознам са, ја бих рекла алармантим подацима, који се тичу процената обољелих и умрлих у Црној Гори од хроничних незаразних болести, које су у сталном порасту, а које су значајним дијелом узроковане употребом дуванских производа. У структури умирања и оболијевања у Црној Гори доминирају хроничне незаразне болести и према подацима Института за јавно здравље, тај удио износи 80%.
Регистри незаразних болести показују евидентан пораст срчаних обољења, можданих удара, као и карцинома, са посебним акцентом на карцином плућа. У болничком морбидитету у 2015. години, болести система крвотока су учествовале са 14%, а тумори са 10,2%.
Пушење заузима размјере свјетске епидемије, а податак СЗО из 2014. Године, да је Црна Гора заузела прво мјесто на листи земаља у којима се највише конзумирају дувански производи, је податак који нас додатно обавезује да дјелујемо у правцу едукације и превенције, што је и Европска пракса.
Ризик оболијевања од карцинома плућа је 7x већи код пушача, док је смртност чак и за 25% учесталија. Стопа раста обољења у последњих 11 година у Црној Гори износи 5,85% код мушкараца и 6,4% код жена.
Министарство здравља припремеа Предлог новог Закона о ограничавању употребе дуванских производа који ће бити усаглашен са одговарајућом директивом Европске Уније и, након усаглашавања са Комисијом Европске уније, биће достављен Влади на утврђивање, до краја године.
Циљ доношења новог закона је да доведе до смањења преваленције употребе дуванских производа. Нови Закон о ограничавању употребе дуванских производа се ослања на претходни и његове допуне, али ће бити прецизније дефинисан у смислу досљеднијег праћења имплементације у пракси.
Новим предлогом предвиђено је ограничавање, тј. забрана употребе дуванских производа у свим радним и јавним просторима. Такође, први пут се законски уређују нови дувански производи и електронске цигарете.
Произвођачи и увозници дуванских производа ће након достављања детаљних анализа о штетности емисије суспстанци нових дуванских производа моћи да их стављају на тржиште, тек након добијања одобрења Министарства здравља.
Законом се уређује и већа контрола штетних састојака дуванских производа јер се по први пут уводи обавеза достављања пописа адитива који се користе у производњи као састојак дуванских производа. Те податке ће Институт за јавно здравље и Министарство здравља користити за израду анализе о штетности дуванских производа.