Manja slova Veća slova RSS

STRUCNO OSPOSOBLJAVANJE LICA SA STECENIM VISOKIM OBRAZOVANJEM

Ministarstvo zdravlja | OSCE

>

SAOPŠTENJE: Ministar Hrapović primio ljekare po povratku sa edukacije iz Turske

SAOPŠTENJE: Ministar Hrapović primio ljekare po povratku sa edukacije iz Turske
Datum objave: 01.11.2017 14:38 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


Ministar zdravlja dr Kenan Hrapović razgovarao je danas sa ljekarima koji su se vratili sa edukacije iz Turske. Sastanku je prisustvovao ambasador Turske u Crnoj Gori, NJ.E. Serhat Galip, uz čiju je podršku i realizovan odlazak crnogorskih ljekara u tu zemlju, a u okviru projekta Kontiunirane medicinske edukacije, koji sprovodi Ministarstvo zdravlja.
Pet ljekara iz Kliničkog centra Crne Gore boravilo je od 16.10. do 27.10. u najstarijoj turskoj bolnici „Numune“ u Ankari, i to: dr Violeta Šanović i dr Alma Kalač sa Klinike za anesteziju u cilju edukacije iz oblasti regionalne anestezije i fiberendoskopije, dr Aleksandar Jušković sa Klinike za ortopediju u cilju edukacije iz hirurgije kičme, dr Dragan Šarić sa Hirurške klinike u cilju edukacije iz hirurgije jetre i dr Predrag Bajić, sa Hirurške klinike u cilju edukacije iz laparoskopske hirurgije jetre.
Ministar Hrapović je pohvalio napore turske ambasade prilikom organizovanja edukacije i zahvalio se ambasadoru Galipu u ime zdravstvenog sistema što je Vlada republike Turske obezbijedila boravak naših ljakara i edukaciju u ovom renomiranom zdravstvenom centru. On je istakao da je odlazak ljekara početak saradnje dvije zemlje na ovom polju, koja će u narednom periodu biti intenzivirana. Planirano je da sličan sistem edukacije u Turskoj pohađa još 120 crnogorskih ljekara.
Ljekari koji su bili na edukaciji prenijeli su pozivitne utiske ministru Hrapoviću, koji je rekao da se u kontinuitetu radi na nabavci medicinske opreme i tehnološkom osavremenjavanju koje će omogućiti da stečena znanja primijene i u Crnoj Gori.
Dr Predrag Bajić je, uz zahvalnost ministru zdravlja i ambasadoru Turske, istakao značaj projekta i naglasio da bi savremena laparoskopska hirurgija, kakva se primjenjuje u Turskoj, dugoročno donijela značajne benefite za crnogorski zdravstveni sistem i njene građane.
- Biti u toku sa savremenim medinickim trendovima cilj je kojem teži crnogorski zdravstveni sistem, a ovakvi edukativni programi značajno doprinose unapređenju zdravstva. Stečena iskustva rado ćemo podijeliti sa ostalim kolegama“, rekla je dr Violeta Šanović.
Boravak ljekara u Turskoj dio je projekta Kontinuirane medicinske edukacije, za koji je država ove godine izdvojila 700 hiljada EUR.