Manja slova Veća slova RSS

STRUCNO OSPOSOBLJAVANJE LICA SA STECENIM VISOKIM OBRAZOVANJEM

Ministarstvo zdravlja | OSCE

>

SAOPŠTENJE: Svjetska zdravstvena organizacija: „Vakcina MMR ne izaziva autizam“

SAOPŠTENJE: Svjetska zdravstvena organizacija: „Vakcina MMR ne izaziva autizam“
Datum objave: 24.10.2017 14:53 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


Na regionalnom sastanku o imunizacijama u organizaciji Ministarstva zdravlja i Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), Nedret Emiroglu, zamjenik regionalne direktorke SZO za Evropu,istakla je važnost sastanka koji predstavlja jedinstvenu mogućnost da se sagleda učinjeni progres u oblasti imunizacije u Evropi.

„Govorićemo o izazovima sa kojima se suočava svaka od zemalja prilikom imunizacije. Znamo da vakcinacijom spasavamo živote i želimo da dopremo do svakog pojedinca na lokalnom nivou kako bismo ostvarili što veći obuhvat vakcinacijama“, istakla je Nedret.

Rob Batler, ekspert za program imunizacije SZO za Evropu, naglasio je da roditelji treba da dobiju pouzdanu inforamicju, zasnovanu na pouzdanom izvoru.

„Naravno, roditelji moraju da donesu sami odluku. Ta odluka treba da bude ona sa kojom su oni srećni. Takođe, roditelji moraju da shvate da izlažu velikom riziku ukoliko ih ne vakcinišu. Dakle, odgovronost je na roditeljima, ali je velika odgovornost i na zdravstvenim radnicima, jer upravo oni treba da motivišu roditelje, da ih edukuju i pružaju relevante i na dokazima zasnovane informacije. Oboljenja će naći put do populacije koja nije zaštićena vakcinom“, kazao je Batler, navodeći trenutnu situaciju u regionu.

„Kao što znate, na Kosovu imamo dva smtrna slučaja, a slučajevi oboljevanja zabilježeni su i u pojedinim djelovima Srbije“.

Eksperti SZO pohvalili su saradnju sa Ministarstvom zdravlja i istakli da Crna Gora ima jako razvijen imunizacioni program, te da je u datim okolnostima veliki izazov zadržati dostignuti uspjeh, posebno naglašavajući eliminaciju boginja i rubele tri godine u kontinuitetu.

Osvrćući se na tvrdnje antivakcinalnog lobija o povezanosti MMR vakcine i autizma, Batler je rekao da svako ko insinuira da postoji takva veza je prevarant.

„To je diskreditovana studija jednog tvrdoglavog naučnika iz moje zemlje. Autor te studije nije se bavio praksom 15 godina. SZO i partneri uradili su hiljade studija u Evropi, Americi, Velikoj Britaniji, na Novom Zelandu, u Australiji i Africi koje su pokazale da ne postoji uzročno posledična veza između MMR vakcine i autizma. Nažalost, antivakcinalni lobi ne snosi odgovornost za sve slučajeve boginja i rubele koje su se desile zbog njihovih kampanja i koje su prouzorkovale epidemije i smrtne slučajeve“, jasan je Batler.

Nedret ja kazala kako je u pitanju grupa različitih razjedinjenih pojedinaca koji imaju različite interese, a roditelji prije donošenja odluke o vakcinaciji moraju znati ko stoji iza takvih grupa.

Iz SZO su apelovali na medije da budu podrška i prenose prave poruke roditeljima. Kako kažu, mediji su jedan od suštinskih kanala komunikacije i odogovorni za prenošenje relevantne informacije, kako bi roditelji donijeli ispravnu odluku.