Manja slova Veća slova RSS

STRUCNO OSPOSOBLJAVANJE LICA SA STECENIM VISOKIM OBRAZOVANJEM

Ministarstvo zdravlja | OSCE

>

Izlaganje ministra Hrapović na otvaranju Regionalnog sastanka rukovodilaca imunizacijskih programa evropskog regiona u Budvi

Izlaganje ministra Hrapović na otvaranju Regionalnog sastanka rukovodilaca imunizacijskih programa evropskog regiona u Budvi
Datum objave: 24.10.2017 10:17 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


Dame i gospodo, uvaženi gosti, dragi prijatelji,

Predstavlja mi izuzetno zadovoljstvo i čast što je Crna Gora danas u prilici da ugosti najeminentnija svjetska imena iz oblasti imunizacije. Sa nama će u Budvi naredna tri dana biti više od 180 stručnjaka iz 53 evropske zemlje. Priliku koja nam se ne pruža često moramo iskoristiti na pravi način jer se ovakvi susreti održavaju svake dvije godine i između ostalog imaju za cilj definisanje daljih koraka u konačnoj eliminaciji i iskorjenjivanju nekih zaraznih bolesti. Mi, na žalost, umjesto da pričamo o iskorjenjivanju, moramo pričati o spriječavanju epidemijske forme obolijevanja.

S obzirom da se region suočava sa epidemijom zaraznih bolesti, koje su praktično decenijama bile iskorijenjene, važno je da se sa ovog mjesta pošalju jasne poruke o našoj riješenosti da se poveća obuhvat vakcinisane djece i vrati na period od prije nekoliko godina.

U trenutku kada se malo ko sjeća razarajuće moći zaraznih bolesti, zbog neodgovornosti i nedovoljne upućenosti roditelja, može nam se dogoditi epidemija malih boginja, s obzirom na činjenicu da je procenat vakcinisane, a samim tim i zaštićene djece najniži ikada. Ovo je u najvećoj mjeri zbog toga što mnogi roditelji, upravo zahvaljujući visokim procentima vakcinacija u ranijim godinama, na svu sreću nisu imali priliku da se lično uvjere u pogubnost zaraznih bolesti. Čim obolijevanja nema, razvilo se pogrešno uvjerenje da su uzročnici zaraznih bolesti iščezli, te da nam vakcine, kao najbolja prevencija u istoriji čovječanstva, više nisu potrebne.

Naše društvo je imalo izuzetno visok obuhvat vakcinacijama, sve do 2014. godine, kada se u cijelom regionu intenzivirala kampanja protiv zaštite zdravlja djece. Na žalost, od tada antivakcinalne poruke, koje se nerijetko služe emocionalnim manipulacijama, počinju da utiču i na naše roditelje. Mladi roditelji, isključivo iz straha, a želeći samo dobro svom djetetu, često donose pogrešnu odluku i najčešće bezrazložno odlažu i izbjegavaju vakcinaciju, nesvjesni da će upravo na taj način biti oni ti koji će ugroziti zdravlje svoje, ali i druge djece.

Pad obuhvata MMR vakcinom u Crnoj Gori je 2016.godine bio najniži u istoriji imunizacije i iznosio je 46,58 procenata. Suočeni sa ovako zabrinjavajućom statistikom preduzeli smo niz konkretnih koraka kako bismo preduprijedili fatalne posledice sa kojim se susreće region, prije svega Makedonija, Kosovo i Rumunija.

Organizovali smo medijsku kampanju, intezivirali smo razgovore sa roditeljima i organizovali vanredne vakcinacije, pa je tako od avgusta na teritoriji Podgorice vakcinisano gotovo hiljadu mališana MMR vakcinom. Takođe, sprovodimo dodatnu imunizaciju u rizičnim, teško dostupnim i mobilnim populacijama, a posebno među romima i raseljenim licima, tražiocima azila.

Ministarstvo zdravlja, suočivši se sa padom procenta vaknisane djece, ohrabrilo je pedijatre i pružilo im podršku u njihovim naporima da podignu svijest o značaju vakcina, imajući na umu da se svakodnevno suočavaju sa raznim pritiscima. Naši pedijatri ne smiju biti kolebljivi, neodlučni i podržavati odlaganje vakcine na predlog roditelja. Njihova obaveza je da plasiraju objektivne i naučno provjerene benefite vakcinacije. Nije nam cilj da represivnim mjerama i zaprijećenim kaznama utičemo na odluku rodiltelja, već da ih na naučno zasnovanim dokazima, dovedemo do prave odluke.

U borbi za zdravlje naše nacije, pozivamo da nam partneri budu svi koji utiču na formiranje javnog mnjenja- medije, nevladine organizacije, javne ličnosti, kao i sve institucije koje svojim primjerom i ličnim stavom mogu dati jaču i otvorenu podršku imunizaciji.

Cilj nam je da se poveća obuhvat vakcinacije na minimum 95 procenata, kako bi zaštitili našu djecu od obolijevanja, izbjegli rizik od epidemija, a samim tim i stekli uslove za eliminaciju morbila i rubele, što je ujedno i plan SZO.

Zbog toga smatram jako značajnim što se baš sada jedan od najvećih sastanaka vodećih svjetskih zdravstvenih stručnjaka u oblasti imunizacijskih programa, održava u Crnoj Gori.

Osim prilike za razmjenu iskustava, znanja i prakse, mi, kao država, kao zdravstveni sistem, vaš boravak iskoristićemo kako bi dodatno probudili svijest naših građana, prije svega roditelja, o značaju imunizacije i mogućih kobnih posledica odlaganja.

Još jedan apel sa ovog mjesta, vakcinišite svoju djecu i na taj način stvorite im preduslove za njihovu zdravu i srećnu budućnost.