Manja slova Veća slova RSS

STRUCNO OSPOSOBLJAVANJE LICA SA STECENIM VISOKIM OBRAZOVANJEM

Ministarstvo zdravlja | OSCE

>

Ministar Hrapović otvorio međunarodni skup u organizaciji Udruženja endokrinologa Crne Gore

Ministar Hrapović otvorio međunarodni skup  u organizaciji Udruženja endokrinologa Crne Gore
Datum objave: 10.10.2017 14:03 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


Poštovani gosti, uvažene kolege,
Zadovoljstvo mi je što smo u prilici da danas ugostimo eminentna imena medicinske nauke iz oblasti endokrinoonkologije.
Danas, kada su teške bolesti prestale biti rijetkost, zajednička nam je obaveza da iskoristimo sve naše potencijale kako bi na adekvatan način išli u susret novim izazovima. Iz tog razloga smatram obavezom da u ime Ministarstva zdravlja dam puni doprinos, podržim ovakav naučni skup, u nadi da će se iz njega u budućnosti iznjedriti kvalitetna, korisna i nama neophodna saradnja sa renomiranim medicinskim centrima i stručnjacima. Cilj nam je da naši pacijenti dobiju najkvalitetniju moguću pažnju i liječenje, kada su u pitanju endokrinoonkološke bolesti.
U Crnoj Gori se posljednjih godina bilježi porast broja pacijenata sa neuroendokrinim tumorima, koji nama zadaju obavezu da nađemo modalitete saradnje sa referentnim evropskim ustanovama. Iz tog razloga imamo želju, potrebu i obavezu da uspostavimo saradnju sa ustanovama iz koje dolaze naši cijenjeni gosti: Upsala Univerzitetom, odjelom za medicinske nauke i endokrine tumorske bolesti, Kliničko bolničkim centrom „Sestre Milosrdnice“ Zagreb i da uspostavimo još čvršću saradnju sa Klinikom za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma Kliničkog Centra Srbije, koja nam je do sada svesrdno izlazila u susret.
Na osnovu grubih statitičkih podataka, učestalost neuroendokrinih bolesti je za samo četiri posljednje decenije porasla sa 1.9 na 5.25 slučajeva na 100 000 stanovnika, što je dokaz koliko je savremena medicina omogućila da se navedene bolesti danas mnogo kvalitetnije dijagnostikuju. Ako se navedeni podaci primijene na našu populaciju, sa oko 650 000 stanovnika, možemo očekivati svake godine oko 30 pacijenata sa navedenom, zahtjevnom patologijom, na godišnjem nivou, što dovoljno govori koliko je ovaj skup danas važan za sve nas.
Dijagnostika i liječenje neuroendokrinih bolesti zahtijeva sveobuhvatan pristup endokrinologa, gastroenterologa, endokrinih i digestivnih hirurga, onkologa, patologa i specijalista nuklearne medicine. Samim tim rješavanje neuroendokrinih bolesti spada u medicinskom, ali i u finansijskom smislu, u najzahtjevnije segmente jednog zdravstvenog sistema. Analizirajući očekivani broj pacijenata sa neuroendokrinim bolestima i potrebe jednog zdravstvenog sistema da bi navedeni pacijenti bili zbrinuti, shvatili smo da je najbolji modalitet za nas da nađemo adekvatne partnere, koje su najreferentnije Evropske ustanove u kojima bi se naši ljekari edukovali i naši pacijenti liječili.
Na kraju želim vam uspješan rad i proglašavam stručni skup na temu „NEUROENDORKINI TUMORI-IZAZOVI U SVAKODNEVNOJ KLINIČKOJ PRAKSI“ otvorenim.