Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

СТРУЦНО ОСПОСОБЉАВАЊЕ ЛИЦА СА СТЕЦЕНИМ ВИСОКИМ ОБРАЗОВАЊЕМ

Министарство здравља | ОСЦЕ

>

Излагање генералне директорице др Алме Дрешевић на конференцији поводом Медјународног дана менталног здравља

Излагање генералне директорице др Алме Дрешевић на конференцији поводом Медјународног дана менталног здравља
Датум објаве: 10.10.2017 13:56 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Уважене колегинице и колеге, драги гости, представници медија,увазени предаваци
Посебно ми је задовољство и част да вас поздравим у име Министарства здравља Црне Горе и учествујем на конференцији поводом медјународног дана менталног здравља на тему „ Развој и промоција сервиса подрске у заједници за особе које имају проблема са менталним здрављем“ организацији Царитаса Барске надбискупије и Министарства здравља
Министарство здравља Црне Горе и Царитас Барске надбискупије реализацијом активности предвиђених Меморандумом о сарадњи, изградили су партнерски однос и остварили веома добру сарадњу у области заштите и унапрјеђења менталног здравља. Међусобна сарадња се заснива на примјени националних стратешких докумената и акционих планова из ове области.
Царитасова мреза у Црној Гори коју цине Царитас Црне Горе, Царитас Барске надбискупије и Царитас Которске бискупије врло интензивно сарадјује са здравственим институцијама у Црној Гори задњих 15-так година. У оквиру својих активности у циљу подрске Министарства здравља током просле године урадјена је Студија изводљивости за сервис Куца на пола пута; такодје Царитас је прузио подрску пилотирању сервиса Куцне посјете за особе које имају проблема са менталним здрављем у Котору, и за ту сврху донирао аутомобиле. Актуелним пројектом под покровитељством Царитаса планирана је подрска успоставаљању сервиса куцних посјета у Бару, Котору и Подгорици.
Свијест о менталном здрављу становника једне заједнице може се мјерити кроз актуелну политику менталног здравља, као и чињеницу колико је она заступљена у глобалној здравственој политици земље. Душевно здравље је дио општег здравља, а не само одсуство болести. Проблем менталног здравља погађа друштво у цјелини, те је његово унапрјеђење велики изазов за државу.
Данас се у свијету процјењује да 450 милиона патиоца неке психичке болести или поремећаја понашања, док су четири од шест водећих узрока изгубљених година проведених онеспособљеношћу за рад депресија, алкохолизам, шизофреније и биполарни поремећаји. Према подацима СЗО, 33% изгубљених година, проведених са онеспособљеношћу посљедица су неуропсихијатријских поремећаја. Четири од шест водећих узрока изгубљених година, проведених са онеспособљеношћу су депресија, алкохолизам и болести узроковане алкохолом, схизофренија и биполарни афективни поремећај.
Здравствена заштита ментално обољелих лица у Црној Гори уређена је Законом о заштити и остваривању права ментално обољелих лица, а Министарство здравља предузима мјере и активности на адекватнијој заштити ментално обољелих лица у остваривању њихових права и третману у њиховом лијечењу, у дијелу унапријеђења заштите и положаја ових лица.
Министарство здравља предузима активности реализацијом акционог плана насталог на основу стратегије менталног здравља. Од активности које су реализоване је формирање радних група за израду нове стратегије менталног здравља, затим радне групе за израду, петогодисњег плана за превенцију суицида, радна група за деинституционализација болницких пацијената. Нова активност која је завршена прошле седмице је увођење нове услуге за Центре за метално здравље -кућне психијатријске посјете од стране асертивног тима( психијатар, психолог, доц радник, сестра и она треба да се почне примјењивати од четвртог квартала ове године. Урађен је правилник и Упутство и дато на објаву у „Сл листу ЦГ“. Реализовали смо по Владином програму акциони план за алкохолизам 2017 до 2021 који је усвојен прошлог мјесеца од стране Владе. Формирали смо чланове координационог тијела Националног савјета за алкохолизам који треба да крене са реализацијом из а.плана за алкохолизам.

У 2013. години урађене су измјене и допуне постојећег закона о Заштити и остваривању права ментално обољелих лица који је усклађен са европским стандардима. Министарство здравља је 2012.године објавило прве националне смјернице добре клиничке праксе за схизофренију, а у овој години излазе и националне смјернице добре клиничке праксе за депресију. Урађен је национални регистар за болести зависности,а у току је процес израде националног регистра за психозе. Акциони план за унапријеђење менталног здравља у Црној Гори креиран на захтјев Министарства здравља и у сарадњи са канцеларијом СЗО у Подгорици.
Будуће активности Министарства здравља биће првенствено фокусиране на јачању служби и сервиса менталног здравља у заједници, кроз јачање улоге тимова у Центрима за ментално здравље, што ће резултирати бољим сервисом, квалитетнијом услугом корисницима и смањењем ризика за хоспитализацију.
Заштита менталног здравља и реформа служби менталног здравља захтијевају развијање партнерства и интерсекторску сарадњу цивилног друштва, образовног система, различитих министарстава и медија, зато Министарство здравља подржава сваку активност која промовише здравље, доприносећи остваривању нашег стратешког циља.
Чврсто ћемо предводити савремени концепт развоја психијатрије усмјерен ка психијатрији у заједници и дестигматизацији особа са менталним проблемима, што у постојећим околностима представља велики изазов и огроман задатак за будућност.

ХВАЛА