Manja slova Veća slova RSS

STRUCNO OSPOSOBLJAVANJE LICA SA STECENIM VISOKIM OBRAZOVANJEM

Ministarstvo zdravlja | OSCE

>

Izlaganje ministra Hrapovića na Trećem kongresu Udruženje onkologa Mediterana

Datum objave: 04.10.2017 13:03 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


Poštovane kolege, uvaženi gospodine Gligorov, cijenjeni gosti,

Predstavlja mi izuzetno zadovoljstvo i čast što se jedan ovako renomirani skup, u organizaciji Asocijacije za radioterapiju i onkologiju mediteranske oblasti -AROME, opet održava u Crnoj Gori i što smo u prilici da ugostimo eminentna imena evrospke i svjetske onkologije. Ovo je treći sastanak Udruženja onkologa Mediterana i Evropske škole onkologije u Crnoj Gori i druga konsenzus konferencija o dostupnosti inovacijama u liječenju karcinoma u zemljama u razvoju našeg regiona.
Uvaženi gosti,
Poslije kardiovaskularnih oboljenja, maligne bolesti najčešće su bolesti današnjice i predstavljaju globalni problem. U Crnoj Gori, prema podacima Instituta za javno zdravlje, svake godine od malignih bolesti oboli preko 2 hiljade stanovnika Crne Gore, a umre oko hiljadu. Prema izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije u periodu od 2000 do 2012. godine u Crnoj Gori je ostvaren pad mortaliteta od malignih bolesti za 11 %, što je jedan od najboljih rezultata u regionu. Ovo je svakako rezultat dugogodišnjeg ulaganja u razvoj onkologije u Crnoj Gori, od obezbjeđivanja adekvatne opreme i savremene terapije, do edukacije medicinskog kadra. U cilju uspješnog liječenja oboljelih od kancera, puno je uloženo u osavremenjavanje zdravstvenih ustanova i odjeljenja, kao i u opremu za dijagnostiku i liječenje najtežih bolesnika. Najznačajniji projekat svakako je izgradnja objekta Klinike za onkologiju i radioterapiju, u sklopu Kliničkog centra Crne Gore, koja je opremljena najsavremenijom opremom za dijagnostiku i terapiju. Istovremeno, kontinuirano se radi na kadrovskom jačanju onkologije što je od izuzetnog značajna za poboljšanje kvaliteta rada u zdravstvenim ustanovama. Zbog toga ovakvi medjunarodni skupovi dodatno doprinose unaprjeđenju zdravstvene zaštite u sistemima svih zemalja učesnica.
Ministarstvo zdravlja, takođe, realizuje brojne programe, koji su usmjereni na prevenciju faktora rizika i rano otkrivanje malignih bolesti. U okviru Strategije za prevenciju i kontrolu hroničnih nezaraznih bolesti date su osnovne smjernice za sveobuhvatni i koordinisani odgovor na sve veću zastupljenost nezarazanih bolesti u nacionalnoj zdravstvenoj patologiji. Intenzivno se radi na promociji zdravih stilova života i edukaciji stanovništva, a polazni segment u svemu tome su nacionalni programi i strategije, kao krovni elementi razvoja zdravstvenog sistema. U toku je implementacija skrinig programa za rano otkrivanje karcinoma debelog crijeva, grlića materice i dojke. Primjenom ovih skrininga,cilj nam je da se smanji smrtnost i poboljša kvalitet života oboljelih od malignih bolesti.
Dragi prijatelji,
Teme ovogodišnjeg skupa su veoma značajne, kako po inovativnosti tako i po komparaciji sa potrebama razvijenih i zemalja u razvoju, koje su na putu ka Evropskoj uniji. Kao i na prethodnoj konferenciji, gde su eksperti za ovu oblast postigli konsenzus o prioritetima struke u dijagnostici i liječenju karcinoma, i od ove konferencije očekujemo zaključke koji će doprinijeti prevenciji, kao i boljoj i kvalitetnijoj dijagnostici i liječenju bolesnika od malignih bolesti. Zaključci konferencije biće uzeti u obzir prilikom određivanja daljih smjernica zdravsteve politike u našoj zemlji.

Uz ubjeđenje da ćete razmjenom znanja i iskustva doprinijeti razvoju onkologije na Mediteranu, želim vam uspješan i konstruktivan rad i ugodan boravak u Crnoj Gori.

HVALA