Manja slova Veća slova RSS

STRUCNO OSPOSOBLJAVANJE LICA SA STECENIM VISOKIM OBRAZOVANJEM

Ministarstvo zdravlja | OSCE

>

SAOPŠTENJE: Ministar Hrapović sa saradnicima razgovarao sa predstavnicima sindikata zdravsta

SAOPŠTENJE: Ministar Hrapović sa saradnicima razgovarao sa predstavnicima sindikata zdravsta
Datum objave: 05.10.2017 14:18 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


Ministar zdravlja dr Kenan Hrapović, sa saradnicima, sastao se u srijedu, 04.10.2017. godine, sa predstavnicima Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Crne Gore. Na sastanku se otvoreno i konstruktivno razgovaralo o prioritetima zajedničkog djelovanja, kako bi se zdravstveni sistem unaprijedio, a položaj zaposlenih podigao na viši nivo.
Predsjednica Sindikata zdravstva i socijalne zaštite dr Ljiljana Krivokapić je kazala da je ova sindikalna organizacija zadovoljna saradnjom sa Ministarstvom zdravlja i da se zajedničkim naporima bore za unaprjeđenje zdravstvenog sistema i poboljšanje standarada zdravstvenih radnika. Ona je naglasila da je, stoga, neophodno da se stvore uslovi za povećanje zarada zdravstvenim radnicima, u skladu sa mogućnostima.
Predstavnici sindikata predložili su uvođenje instituta Ombudsmana za zdravstvene radnike, koji bi štitio njihova prava, zatim da se ugovori sa ljekarima koji se upućuju na specijalizacije, uniformišu na nivou države. Takođe, zahtijevali su da se u sistematizacijama prepoznaju radna mjesta za medicinske sestre više i visoke stručne spreme, što je, kako je kazao ministar Hrapović, već predviđeno novim sistematizacijama.
Ministar Hrapović je kazao da ima puno razumijevanje za zahtjeve Sindikata kada je u pitanju materijalni položaj zdravstvenih radnika. On je naglasio da se sa Ministarstvom finansija intenzivno razgovara o iznalaženju modela za poboljšanje životnog standara i statusa zaposlenih u zdravstvu, ali u skladu sa socio-ekonomskom situacijom na niovu države. Na sastanku je dogovoreno da se zajedničkim djelovanjem Ministarstva zdravlja, Fonda za zdravstveno osiguranje i reprezentativnih sindikalnih organizacija napravi strategija za povećanje zarada zaposlenih u zdravstvu.
Prema riječima ministra Hrapovića, Ministarstvo zdravlja je istrajno u tome da se sistem postavi na zdrave osnove i obezbijedi njegova održivost, jer je država svjesna značaja zdravstvenog sistema. On je naveo da su u tom cilju pokrenuti značajni projekti, kao što je, između ostalog, projekat elektronskog zakazivanja pregleda, koji ima za cilj stavljanje u puni pogon svih kapaciteta na primarnom i sekundarnom i tercijarnom nivou. Takođe, kako je rekao, Ministarstvo zdravlja je u saradnji sa svim zdravstvenim ustanovama definisalo prioritete u nabavci medicinske opreme za šta je Vlada obezbijedila skoro 12 miliona. Jedna od aktivnosti koja se već sprovodi u cilju jačanja kapaciteta je i kontinuirana medicinska edukacija na svim nivoima zdravstvene zaštite. Ministarstvo zdravlja je donijelo i Plan specijalizacija u svim zdravstvenim ustanovama za narednih pet godina, a intenzivno radi i na usklađivanju sistematizacija zdrastvenih ustanova sa potrebama sistema.