Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

СТРУЦНО ОСПОСОБЉАВАЊЕ ЛИЦА СА СТЕЦЕНИМ ВИСОКИМ ОБРАЗОВАЊЕМ

Министарство здравља | ОСЦЕ

>

Излагање Министра здравља др Кенана Храповића на конференцији „Моћ адолесценције“

Излагање Министра здравља др Кенана Храповића на конференцији „Моћ адолесценције“
Датум објаве: 25.09.2017 16:24 | Аутор: Министарство здравља

Испис Штампај страницу


Министар здравља др Кенан Храповић учествовао је на конференцији "Моћ адолесценције", која је одржана у Подгорици. Конференцију су, осим Храповића, отворили шеф представништва УНИЦЕФ-а у Црној Гори Осама Когали, министар спорта Никола Јановић и извршни директор Црногорског Телекома Никола Љушев. На конференцији су размијењена мишљења о најбољим начинима да се подрже адолесценти у Црној Гори, којих има око 85 хиљада.

мзд

„Адолесценција је доба одрастања у којем особа успоставља равнотежу између дјетињства и зрелости и почиње почетком пубертета, а завршава формирањем идентитета. Различита су одређења граница и фаза овог развојног раздобља. Остављен је простор за прилагођавање ове категорије на националном нивоу за сваку државу, па је тако у Црној Гори појам младих проширен на доба од 15 до 30 година, по Закону о младима Црне Горе, из 2016. године. У Црној Гори 2011. године, кад је рађен посљедњи попис становништва, адолесцената, од 10 до 19 година било је 13,8% популације, а младих, старости од 12 до 24 године, 20,7%.
Здравствена заштита адолесцената и младих је од посебног значаја, те се све слабости здравственог система у једној земљи и свака транзиција кроз коју заједнице пролазе најозбиљније рефлектују на ову популациону групу. Важно је указати да је највећи здравствени ризик у адолесценцији и младости повезан са прихватањем ризичних понашања укључујући пушење, конзумацију алкохола и дрога, ризично сексуално понашање, те усвајање нездравих навика у исхрани уз мањак физичке активности. Многа од понашања везана за здравље која се јављају током адолесценције имају импликације и за садашње и будуће здравље и развој.

мзд

Најскорије истраживање Института за јавно здравље о квалитету живота, животним стиловима и здравственим ризицима становника Црне Горе, које је управо завршено, показало је да је 29% младих доби између 15 и 24 година пушило некад у животу, 22.8% је пушило прошле године, док је 19.4% младих пушило у току претходног мјесеца.
Чињеница је да употреба дуванских производа у Црној Гори, јесте теоретски, али не и практично нормативно ограничена. Наиме, законске одредбе у смислу коришћења дуванских производа, као и њихове промоције, продаје малољетницима и друге компоненте које могу да утичу на преваленцију пушења међу младима, се не спроводе на начин како је то дефинисано у тренутно важећем Закону. Стога је планирано да се, врло ускоро, дефинише нови Закон о ограничењу употребе дуванских производа, којим ће се, уз све остале неопходне мјере, прецизно одредити методе мониторинга имплементације и примјене казненених одредби за непоштовање предвиђених мјера ограничења.
Тренд употребе алкохола међу младима у Црној Гори расте, а један од битних разлога високе преваленце конзумације алкохола код адолесцената је чињеница да им је алкохол веома лако доступан. Поменутим Истраживањем Института за јавно здравље нађено је да је 58.8% младих старости од 15 до 24 година пило алкохол некад у животу, 51.2% у претходних 12 мјесеци, а 40.6% у претходних 30 дана. У Црној Гори је евидентиран и раст употребе свих врста дрога међу младима, па је тако према подацима Института 13.8% младих старости 15 до 24 година користило незаконите дроге некад у животу, 10.4% у претходних 12 мјесеци а 3.7% у претходних 30 дана.
Оваква ситуација захтијева алармантно дјеловање, у смислу анимирања различитих сектора са аспеката њихових ингеренција како би се утицало на смањење коришћења психоактивних супстанци код младих. У циљу системског приступа проблему употребе психоактивних супстанци, Влада Црне Горе је на предлог МЗ усвојила двије националне стратегије: Националну стратегију превенције штетне употребе алкохола и алкохолом узрокованих поремећаја у Црној Гори 2013 – 2020 и Националну стратегију спријечавања злоупотребе дрога 2013-2020. Формирање Комисије за дроге на националном нивоу која има мандат да предлаже политику праћења и сузбијања употребе дрога је добар предуслов за побољшање ситуације, јер су укључени сви релевантни ресурси.
Иако је законом забрањено, коцкање код адолесцената је постало популарна форма рекреације и провођења времена. У циљу стицања увида у распрострањеност и ниво зависности од коцкања у Црној Гори, Институт је спровео истраживање међу средњошколцима трећих разреда које је показало да је више адолесцената који се коцкају или кладе него оних који то не раде. Од понуђених игара на срећу испитаници су у највећем броју навели да упражњавају клађење у кладионицама у односу на друге игре на срећу.
Превенција и третман стања повезаних са коцкањем међу младима захтијева компетентан, свеобухватан и прилогођен приступ, при чему превенција треба да заузима посебно значајну позицију, првенствено кроз процес континуиране и стручне едукације међу овом популацијом. Осим тога, примјена законских одредби у дијелу забране клађења и коцкања малољетнцима, обезбиједила би смањење броја припадника наведене популационе групе који су зависни од коцкања.
Истраживање о преваленцији и факторима који доприносе повећању тјелесне тежине и гојазности код дјеце у основној школи такође је показало да једно од 4 дјеце има прекомјерну тјелесну тежину и при томе, два пута већу учесталост код дјечака него код дјевојчица. Овакав тренд повећања гојазности дјеце заступљен је у развијеним земљама у свијету, посебно урбаним срединама.

мзд

Центар за промоцију здравља Института за јавно здравље Црне Горе организује и континуирано реализује предавања из различитих области за ученике основних и средњих школа у Црној Гори. До септембра 2017. године одржано је 28 предавања из различитих области. У Савјетовалиштима за младе активно се спроводе здравствено-васпитни програми у циљу превенције употребе и адекватног третмана злоупотребе психоактивних супстанци. Програмске активности реализују изабрани доктори, најчешће за дјецу и медицинске сестре.
Болести које представљају основне узроке смрти међу младима су превентабилног карактера, због чега је неопходно креирати и организовати адекватне мјере њихове превенције. У циљу реализације мјера промоције здравих стилова живота међу адолесцентима и младима и превенције поремећаја понашања од посебног је значаја анимирање свих друштвених сектора са аспекта њихових ингеренција. Развој животних вјештина код адолесцената и младих и пружање психосоцијалне подршке у школама и другим мјестима може значајно допринијети промоцији и унапријеђењу здравља младих. Проучавање детерминанти здравља младих као и протективних фактора, предлагање одрживих програма за здравље младих, уз укључивање њих самих – непрекидан су изазов“.