Manja slova Veća slova RSS

STRUCNO OSPOSOBLJAVANJE LICA SA STECENIM VISOKIM OBRAZOVANJEM

Ministarstvo zdravlja | OSCE

>

Ministar Hrapović u radnoj posjeti opštinama Berane, Petnjica i Rožaje

Ministar Hrapović u radnoj posjeti opštinama Berane, Petnjica i Rožaje
Datum objave: 22.09.2017 14:18 | Autor: Ministarstvo zdravlja

Ispis Štampaj stranicu


Ministar zdravlja dr Kenan Hrapović sa saradnicima boravio je u radnoj posjeti Opštinama Rožaje, Berane i Petnjica i tom prilikom razgovarao sa menadžementom i ljekarima u tim zdravstvenim ustanovama, kao i sa predsjednicima opština. Cilj posjete bio je razmjena mišljenja o kvalitetu zdravstvene zaštite i mogućnostima za njeno poboljšanje, o kadrovskim i kapacitetima u opremi, a akcenat je stavljen na realizaciju projekta centralnog zakazivanja specijalistickih pregleda, kao i online zakazivanju kod izabranih ljekara, što su dva aktuelna projekta koje realizuju Ministarstvo zdravlja i Fond za zdravstveno osiguranje.
Direktor doma zdravlja Rožaje, dr Hajran Kalač, kao i ljekari iz te zdravstvene ustanove zadovoljni su projektima koje realizuje Ministarstvo, ali i podrškom koju im pruža. S obzirom da je projekat elektronskog zakazivanja dodatno softverski ojačan, otvoreni novi termini u pojedinim klinikama, već je riješeno ono sto su ljekari u tom gradu naveli kao nedostatak. Kroz projekat energetske efikasnosti, koji se realizuje u saradnji sa Ministarstvom ekonomije i Svjetskom bankom, planirana su značajna sredstva za rekonstrukciju tog objekta. Za nabavku opreme iz kapitalnog budžeta, za DZ Rožaje opredijeljeno je 66.000 eura. Zahtjeve za nedostajućom opremom dostavio je menadžment te ustanove, a prve tendere za nabavku opreme za potrebe domova zdravlja i opštih bolnica, Fond za zdravstveno osiguranje raspisaće tokom sledeće sedmice.
U cilju dugoročnog planiranja kadra, u saradnji sa svim zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori, Ministarstvo je uradilo plan sistematizacija, te je za DZ Rožaje data saglasnost za četiri specijalizacije.
U Opštoj bolnici Berane i tamošnjem Domu zdravlja, ministar dr Kenan Hrapović razgovarao je sa direktorima, dr Budimirom Dabetićem i dr Zuhrom Hadrović, kao i sa zaposlenima u tim ustanovama. Iz ove dvije ustanove su istakli da su zadovoljni projektom elektronskog zakazivanja, ističu da ima puno prednosti, da je donio značajna olakšanja, a dodatne predloge za poboljšanje nadležni u ministarstvu će ozbiljno razmotriti.
Opšta bolnica u Beranama iskazala je potrebu za opremom vrijednom preko 600.000 eura, a u narednom periodu ista će, pored ostalog, biti bogatija i za CT aparat, dva ultrazvučna aparata, opremu za patologiju i parnu sterilizaciju.
U Domu zdravlja Berane, dobiće opremu u vrijednosti od oko 20.000 eura.
Ministar Hrapović je ponovio da se zalaže za povećanje zarada zdravstvenih radnika, kao i da u ministarstvu nastojimo da kroz poboljšanje uslova rada u zdravstvenim ustanovama na sjeveru zadržimo kadar u toj regiji.
Na sastanku sa predsjednicima opština, Ejupom Nurkovićem, Dragoslavom Šćekićem i Samirom Agovićem, ministru Hrapoviću prenesene su ideje za unapređenje zdravstvene zaštite, kao i spremnost lokalnih uprava da daju svoj doprinos.
Posjeta je završena sastankom sa predsjednikom opstine Petnjica, Samirom Agovićem i obilaskom zdravstvene stanice u toj opštini. Na inicijativu Vlade i Ministarstva zdravlja, a u skladu sa potrebama ove opštine, planirano je da se uskoro pristupi realizciji otvranja Zavoda za hitnu medicinsku pomoć. Ministar Hrapović je istakao da će to biti jedan od prioriteta u radu resornog ministarstva za šta već postoji podrška u vrhu Vlade.
U Opštini Petnjica kroz projekat energetske efikasnosti u zdravstvenim objektima uloženo je 51.000 eura.
Radne posjete sjeveru nastaviće se obilaskom zdravstvenih ustanova u opštinama Bijelo Polje, Mojkovac i Kolašin.

MINISTARSTVO ZDRAVLJA