Manja slova Veća slova RSS

STRUCNO OSPOSOBLJAVANJE LICA SA STECENIM VISOKIM OBRAZOVANJEM

Ministarstvo zdravlja | OSCE

>

Obraćanje generalne direktorice dr Alme Hajdarpašić Drešević na četvrtom Kongresu urologa Crne Gore

Obraćanje generalne direktorice dr Alme Hajdarpašić Drešević na četvrtom Kongresu urologa Crne Gore
Datum objave: 25.09.2017 09:54 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


Uvaženi učesnici kongresa,
poštovane koleginice i kolege,
dame i gospodo,
predstavnici medija,

Zadovoljstvo mi je što imam priliku da vas pozdravim u ime Ministarstva zdravlja Crne Gore i prisustvujem otvaranju četvrog Kongresa Udruženja urologa Crne Gore sa međunarodnim učešćem. Po prvi put, ovaj značajni stručni skup je dobio i regionalnu formu i zove se Prvi Adriatic Urološki forum koji je dobio podršku Evropske urološke asocijacije. Forum je okupio oko 300 ljekara iz Crne Gore i zemaalja regiona, a gosti su i urolozi iz Engleske, Austrije, Italije, Turske....
Udruženje urologa Crne Gore, iako je po broju urologa mala organizacija, već dvije decenije uspješno organizuje reprezentatine urološke sastanke kao što je i ovaj kongres. Naredne godine Crna Gora obilježava značajan jubilej - 60 godina od osnivanja urologije i 50 godina od osnivanja Urološkog odjeljenja u Pogorici, pretače Urološke klinike. To je još jedan pokazatelj razvoja ove medicinske grane i napretka u dijagnostici i liječenju uroloških bolesnika.
Uvaženi gosti,
Ministarstvo zdravlja, kao kreator zdravstvene politike uvijek je bilo i biće u potpunosti otvoreno za usvajanje novih znanja, razmjenu iskustava stečenih u stručnom kliničkom radu i prezentaciju naučnih istraživanja, koja doprinose unapređenju prevencije, dijagnostike i liječenja čestih i teških uroloških oboljenja.
Zajedno sa institucijama zdravstvenog sistema, Ministarstvo zdravlja razvija regionalnu saradnju u oblasti zdravstva kroz brojne značajne programe, kao što je transplantacioni program, razne dijagnostičke i terapijske procedure koje se sprovode u mnogim regionalnim centrima, kao i kroz aktivno učešće kolega ljekara iz okruženja u našem sistemu.
Poštovane kolege,
Dominantna tema ovogodišnjeg skupa je uroonkologija, sa posebnim akcentom na karcinom prostate. Planirana je sesija o karcinomu prostate, koja će biti vjerovatno jedna od najreprezentativnijih održanih posljednjih godina u regionu i po učesnicima i po novitetima koji će biti prezentirani. Upozoravajući je podatak da se posljednjih 20 godina značajno pomjerila starostna granica oboljelih od ove maligne bolesti, tako da danas obolijevaju i muškarci mladji od 50 godina. Zato je vrlo važno sprovođenje preventivnih pregleda, kako bi se karcinom prostate otkrio u ranoj fazi, kada je liječenje uspješnije. Prevencija podrazumijeva redovnu kontrolu, pregled urologa, određivanje dominantnog tumorskog markera - PSA.
Ministarstvo zdravlja intenzivno radi na izradi nacionalnih programa za borbu protiv malignih bolesti i ulaže velike napore i raspoložive kapacitete za prevenciju i rano otkrivanje malignih oboljenja. Posljednjih deset godina, upornom kampanjom uspjeli smo da dijagnostikujemo preko 30% malignih tumora u početnom stadijumu, što podrazumijeva izlječenje. Pacijentima oboljelim od karcinoma prostate dostune su sve metode liječenja i savremena terapija . Prije godinu dana uradjena je i prva laparaskopska radikalna prostatektomija kod pacijenta sa početnim karcinomom prostate i od tada se ova procedura redovno obavlja, čime je zaokruženo liječenje ovog malignog oboljenja u svim stadijumima.
Uvaženi gosti,
Crna Gora je svojim kapacitetima odgovorila jednom od najvećih izazova savremene medicine, uvođenjem transplantacionog programa, koji je kruna svakog zdravstvenog sistema. Iako smo relativno mali zdravstveni sistem, zajedničkim naporima i poštujući multisektorski pristup, stvorili smo uslove da se ova složena procedura uvrsti u našu medicinsku svakodnevnicu. Ovo je prilika da podsjetim da je prva transplantacija bubrega sa živog davaoca urađena 25. septembra 2012. godine u KCCG u Podgorici, u saradnji sa transplantacionim timom KBC „Rebro“ iz Zagreba. Ono na čemu moramo svi da radimo je podizanje svijesti građana o značaju doniranja organa, jer da bi naši građani kojima je potrebna transplantacija dobili organ, mi isto tako moramo da dajemo organe. Transplantacija je jedini spas za bolesnike kojima su teško ili nepovratno oboljeli pojedini organi, a sa pozitivnim stavom prema ovom vidu liječenja mi obezbjeđujemo budućnost svojoj porodici, svojoj deci i unucima. Samo sa društvenom odgovornošću i visokim stepenom građanske solidarnosti možemo povećati broj kadaveričnih transplantacija. Očekujem da će to biti i jedna od poruka ovog skupa.
Drage kolege,
Izuzetno važne i aktuelne teme kojima ćete se narednih dana baviti, garantuju kvalitet ovog skupa i razmjenu iskustva i znanja, čime ćete, ubijeđena sam, dati doprinos razvoju urologije u Crnoj Gori. Želim vam konstruktivan i uspješan rad i ugodan boravak u Budvi.

HVALA