Manja slova Veća slova RSS

STRUCNO OSPOSOBLJAVANJE LICA SA STECENIM VISOKIM OBRAZOVANJEM

Ministarstvo zdravlja | OSCE

>

Ministar Hrapović u KCCG svečano otvorio rekonstruisanu Kliniku za ORL i MFH

Ministar Hrapović u KCCG svečano otvorio rekonstruisanu Kliniku za ORL i MFH
Datum objave: 20.09.2017 12:31 | Autor: Ministarstvo zdravlja

Ispis Štampaj stranicu


U Kliničkom centru Crne Gore svečano je otvorena rekonstruisana Klinika za otorinolaringologiju i maksilofacijalnu hirurgiju. U renoviranje Klinike uloženo je skoro 90 hiljada eura, a sredstva su obezbijeđena iz donacija i sopstvenih sredstava KCCG. Ovo je prva rekonstrukcija navedene Klinike nakon izgradnje zgrade koja je predata na upotrebu prije skoro 43 godine.
Ministar zdravlja dr Kenan Hrapović zadovoljan je kontinuitetoim rekonstrukcija u KCCG, kojima se stvaraju bolji uslovi za pacijente, ali i rad zaposlenih u toj ustanovi.
“Veoma smo ozbiljno prihvatili kritike i sugestije od naših pacijenata, kako je potrebno poboljšati uslove prilokom boravka u Kliničkom centru Crne Gore. Dakle, nije samo nabavka opreme i edukovan i stručan kadar, ono što je prioritet i kroz program rada Ministarstva zdravlja i svake zdravstvene ustanove u Crnoj Gori, već je to i poboljšanje boravka i uslovi boravka naših pacijenata”, istakao je Hrapović.
Hrapović je kazao i da je početkom avgusta ove godine Klinika za infektivne bolesti Kliničkog centra Crne Gore dobila aparat FibroScan za neinvazivnu dijagnostiku stepena fibroze i ciroze jetre.
‘Radi se o prvom FibroScan aparatu u Crnoj Gori, čija vrijednost iznosi 90 hiljada eura, a koji je donirala kompanija AbbVie, s predstavništvom u BiH. Dijagnostička korist FibroScan aparata se posebno naglašava aspektom da biopsija jetre kod većine pacijenata nije potrebna, te je za same pacijente znatno prijatnija dijagnostika i praćenje terapijskog efekta. Od sada naši pacijenti neće morati da odlaze van Crne Gore radi dijagnostike navedenom metodom”, objasnio je Hrapović.
Direktorka KCCG Zorica Kovačević zahvalila se donatorima koji su omogućili pacijentima pristojne uslove za vrijeme boravka u Klinici, a medicinskom osoblju bolje uslove u svakodnevnom radu.
“Za osam mjeseci ova Klinika je primila preko 550 pacijenata, odradila blizu 480 operacija, kroz rad ljekara u ambulantama primila preko deset hiljada pacijenata. Iskorištenost kapaciteta ove Klinike na godišnjem nivou je preko 80 odsto. Ovi podaci dovoljno govore da tu rade posvećeni, stručni ljudi, da ova Klinika daje podršku zdravstvenom sistemu čitave Crne Gore gdje se na veoma kvalitetan način obavljaju složene vrste operacija”, rekla je Kovačević.
Direktor Klinike ORL i MFH dr Mirko Popović upoznao je prisutne o izvedenim radovima prilikom rekonsrukcije, naglašavajući da se u Klinici liječe pacijenti koji zahtijevaju posvećen tretman i nadzor.
‘Ovdje se liječe teški bolesnici sa oboljenjima grla, uva, nosa, oboljenjima vrata, teškim traumama lica i vilica, tumorima. Sve su to zone gdje je disajni put ugrožen i takvi pacijenti iziskuju i zaslužuju vrlo posvećen tretman i stalni nadzor”, kazao je dr Popović.