Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

СТРУЦНО ОСПОСОБЉАВАЊЕ ЛИЦА СА СТЕЦЕНИМ ВИСОКИМ ОБРАЗОВАЊЕМ

Министарство здравља | ОСЦЕ

>

Потписан Споразум о обезбјеђивању средстава за рјешавање стамбених потреба запослених у здравству

Потписан Споразум о обезбјеђивању средстава за рјешавање стамбених потреба запослених у здравству
Датум објаве: 13.09.2017 15:22 | Аутор: Министарство здравља

Испис Штампај страницу


У циљу рјешавања стамбених потреба запослених у здравству, Влада Црне Горе је обезбиједила износ од 400.000,00 еура годишње, за период 2018-2020. године. То је предвиђено Споразумом о обезбјеђивању средстава за рјешавање стамбених потреба запослених у здравству, који су потписали министар здравља др Кенан Храповић, предсједник синдиката здравства при Унији слободних синдиката др Владимир Павићевић и предсједница Синдиката здравства у Савезу синдиката Црне Горе др Љиљана Кривокапић.
Министар Храповић је казао да потписивање Споразума представља још једну потврду тежње Министарства здравља и Владе Црне Горе да побољшају стандард запослених у здравству.
„У зависности од динамике реализације Споразума, у наредном периоду се планира и расписивање конкурса за индивидуално рјешавање стамбеног питања - путем изградње, реконструкције или куповине куће по повољним условима. Овај начин рјешавања стамбеног питања биће посебно заступљен у сјеверном региону Црне Горе, у коме је јако тешко, због тржишне цијене квадрата стамбеног простора, обезбиједити изградњу зграде по повољним условима“, рекао је министар Храповић.
Осим Споразумом дефинисаних 1,2 милиона еура у наредне три године, почела је исплата и преосталог дуга од 602 хиљаде еура из претходног периода.
Предсједница Синдиката здравства у Савезу синдиката Црне Горе, др Љиљана Кривокапић, вјерује да ће се потписани Споразум поштовати, нарочито динамика исплате заосталих дугова. Кривокапић је позвала да се у сарадњи са локалним самоуправама омогуће и здравственим радницима са југа повољнији услови за рјешавање стамбеног питања, а да се истовремено, кроз повољнији кредитни аранжман, спријечи одлив кадрова са сјевера.
„Не мислим само на докторе. Најтеже је неквалификованим радницима, медицинским сестрама с малим примањима. Треба им омогућити да макар буду власници стамбеног простора, који ће касније моћи да откупе“, казала је Кривокапић.
Предсједник синдиката здравства при Унији слободних синдиката, др Владимир Павићевић казао је да су резултати стамбене задруге значајни, и процјењује да ће у наредних десет година број здравствених радника који су ријешили стамбено питање на овај начин бити већи од хиљаду.
„Што се тиче цијене квадрата стамбених јединица, она се у Подгорици креће око 670 еура, а у Никшићу заједно са подрумским простором око 540 еура, уз значајно учешће стамбене задруге, како би цијена остала на том нивоу“, нагласио је Павићевић.
Од оснивања стамбене задруге Здравство 2012. године, 155 здравствених радника је ријешило стамбено питање куповином стамбене јединице по повољним условима. У току је изградња два стамбена објекта, један у Подгорици и Никшићу. Предметни стамбени објекти броје 167 стамбених јединица, у којима ће97 здравствених радника Подгорице и 70 здравствених радника Никшића ријешити своје стамбено питање. То значи да ће до средине 2018. године 322 здравствена радника у Црној Гори имати ријешено стамбено питање по овом моделу.

ВИДЕО: Потписивање Споразума о обезбјеђивању средстава за рјешавање стамбених потреба запослених у здравству - КАДРОВИ
ВИДЕО: Изјава министра здравља др Кенана Храповића
ВИДЕО: Изјава предсједника синдиката здравства при Унији слободних синдиката др Владимира Павицевића
ВИДЕО: Одговори на питања новинара


ПР служба