Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

СТРУЦНО ОСПОСОБЉАВАЊЕ ЛИЦА СА СТЕЦЕНИМ ВИСОКИМ ОБРАЗОВАЊЕМ

Министарство здравља | ОСЦЕ

>

Саопштење Министарства здравља поводом ситуације у Високој медицинској школи у Беранама

Датум објаве: 20.07.2017 15:54 | Аутор: Министарство здравља / Служба за односе с јавношћу

Испис Штампај страницу


Црногорска јавност је ових дана у прилици да се суочи са великим бројем саопштења која се односе на статус и садржај рада Високе медицинске школе у Беранама и разлозима због којих се практична настава у Општој болници Беране не може изводити на начин како се то ради у Клиничком центру Црне Горе. Министарство здравља, као кровна институција црногорског здравства, има обавезу да црногорској јавности предочи двије димензије улоге Високе медицинске школе у Беранама, стручну и социјалну, и предложи рјешења.
У стручном смислу, неопходно је разграничити два појма: шта припада секундарном, а шта терцијарном нивоу здравствене заштите. Беранска болница пружа пацијентима секундарни ниво здравствене заштите, као и Клинички центар Црне Горе за општине Подгорица, Даниловград и Колашин. Управо су специјалистичке услуге секундарног нивоа обухваћене Наставним планом и програмом Високе медицинске школе у Беранама (интерна медицина, гинекологија са акушерством, психијатрија, породична медицина на примарном нивоу здравствене заштите), за шта Општа болница Беране и Дом здравља Беране имају кадровских капацитета за подршку.
Специјалистичке службе терцијарног нивоа које се реализују у Клиничком центру Црне Горе (кардиохирургија, неурохирургија, дјечја хирургија, неке субспецијалистичке области, интервентна радиологија) нијесу обухваћене Наставним планом и програмом Високе медицинске школе у Беранама, те није неопходно практичну наставу из ових области спороводити уопште, те ни у Клиничком центру Црне Горе.
Социјална димензија потребе да се одржи настава на Високој медицинској школи у Беранама је такође од великог значаја. Озбиљне државе праве озбиљне стратегије на који начин да се зауставе миграције становника из мање развијених средина и оснаже капацитети за равномјерни развој. Чудно је да се таква настојања не препознају од стране чланова академске заједнице од којих се управо очекује свеобухватније сагледавање свих аспеката неког проблема. Уосталом, у извјештају акредитационе Комисије програма здравствене његе Високе медицинске школе у Беранама из 2013. године, два универзитетска професора који су страни држављани, кажу: “Висока здравствена школа у Беранама, осим образовне улоге има и другу, значајну друштвену мисију очувања становништва у региону Берана, односно сјеверне Црне Горе и то треба његовати“. Стога је све мимо наведене констатације површно, неозбиљно поигравање са судбинама читаве регије Црне Горе која се бори са одливом становника ка развијенијим областима.
Министарство здравља подржава и спроводи унапријеђење свих облика едукације и мобилности унутар здравственог и образовног система Црне Горе, па самим тим и унапријеђење практичне наставе у Високој медицинској школи у Беранама, те сматра да генерација студената која буде уписана на студије Високе медицинске школе у наставној 2017.-2018. години, дио своје практичне наставе може реализовати и у Клиничком центру Црне Горе, уколико за то постоје потребе. Министарство здравља у сарадњи са Медицинским факултетом и Клиничким центром Црне Горе је спремно да да свој допринос у организовању оваквог модела мобилности и едукације студената у извођењу дијела практичне наставе у Клиничком центру Црне Горе уколико се за то укаже потреба.