Manja slova Veća slova RSS

STRUCNO OSPOSOBLJAVANJE LICA SA STECENIM VISOKIM OBRAZOVANJEM

Ministarstvo zdravlja | OSCE

>

SAOPŠTENJE: Ministar Hrapović boravio u radnoj posjeti Republici Hrvatskoj

Datum objave: 23.06.2017 14:50 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


Ministar zdravlja dr Kenan Hrapović i generalna direktorica Direktorata za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite i unapređenje ljudskih resursa u zdravstvu, prof. dr Vesna Miranović, boravili su u Republici Hrvatskoj, u jednodnevnoj radnoj posjeti i razgovarali sa Ministrom zdravstva Hrvatske, prof. dr Milanom Kujundžićem na temu unapređenja međudržavne saradnje u oblasti zdravstva I nastavka saradnje u oblasti transplantacionog programa. Sastanku je prisustvovao i Boro Vučinić, ambasador Crne Gore u Hrvatskoj.
Na sastanku je dogovoreno da se nakon usaglašavanja teksta Sporazuma o međusobnoj saradnji na području davanja i presađivanja organa pristupi potpisivanju istog. Sporazum će omogućiti da se državljani Crne Gore mogu upisati na listu čekanja Republike Hrvatske za presađivanje organa (pri Eurotransplant International Fondation) uz poštovanje pravila reciprociteta.
Primjena Sporazuma ce omogućiti i da Crna Gora vrati Republici Hrvatskoj tri donirana organa u prethodnom periodu kako bi se u potpunosti ispoštovalo pravilo Eurotransplanta po sistemu recipročnog doniranja, nakon čega bi definisani Sporazum omogućio crnogorskim građanima pristup organima Eurotransplanta I njegova primjena bila omogućena u punom obliku.
Tokom susreta je dogovoren nastavak saradnje iz mnogih oblasti, kao što je edukacija crnogorskih ljekara u hrvatskim zdravstvenim ustanovama, ali prije svega iz oblasti transplantacione medicine, u kojoj je Hrvatska u samom Evropskom vrhu.