Manja slova Veća slova RSS

STRUCNO OSPOSOBLJAVANJE LICA SA STECENIM VISOKIM OBRAZOVANJEM

Ministarstvo zdravlja | OSCE

>

SAOPŠTENJE: Ministar Hrapović razgovarao sa ambasadorkom Ujedinjenog Kraljevstva u Crnoj Gori Alison Kemp

SAOPŠTENJE: Ministar Hrapović razgovarao sa ambasadorkom Ujedinjenog Kraljevstva u Crnoj Gori Alison Kemp
Datum objave: 04.07.2017 14:40 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


Ministar zdravlja dr Kenan Hrapović sastao se u ponedjeljak, 03.07.2017. godine sa ambasadorkom Ujedinjenog Kraljevstva u Crnoj Gori Alison Kemp.
Hrapović je upoznao Kemp sa zdravstvenim sistemom Crne Gore i reformskim procesima koje Ministarstvo zdravlja realizuje. Ministar je naveo da su obezbijeđena sredstva za kupovinu opreme vrijedne oko 11 miliona eura za sve zdravstvene ustanove, za koju se raspisivanje tendera očekuje narednih dana. Takođe, u toku je uključivanje privatnih apoteka u javni zdravstveni sistem, kako bi pacijenti i u njima mogli da podignu lijek na recept, a u izradi je i nova lista ljekova, po uzoru na razvijene zemlje, što su za Kemp, kako je kazala, zanimljivi projekti.
Ambasadorka Kemp je kazala da je projekat elektronskog zakazivanja poput našeg, uveden u Ujedinjenom Kraljevstvu prije nekoliko godina i da je potrebno vrijeme da zaživi, kao i da je jedan od naših narednih izazova uvođenje evropske zdravstvene kartice.
Na sastanku je ocijenjeno da je razmjena znanja i iskustava među ljekarima i medicinskim osobljem dvije zemlje jako značajna, pa je ministar Hrapović inicirao dodatnu edukaciju naših ljekara u Ujedinjenom Kraljevstvu, napomonjući da u ovoj oblasti Crna Gora ima uspješnu saradnju sa Turskom, Rumunijom, Kinom i Švajcarskom.
Ministar Hrapović i ambasadorka Kemp su se saglasili da su izazovi svih vlada slični, kada je riječ o zdravstvu, a to je, prije svega obezbjeđivanje kvalitetne zdravstvene zaštite sa ograničenim finansijskim sredstvima.