Manja slova Veća slova RSS

STRUCNO OSPOSOBLJAVANJE LICA SA STECENIM VISOKIM OBRAZOVANJEM

Ministarstvo zdravlja | OSCE

>

Ministar zdravlja razgovarao sa grupom ljekara, predstavnicima Sindikata doktora medicine

Ministar zdravlja razgovarao sa grupom ljekara, predstavnicima Sindikata doktora medicine
Datum objave: 21.06.2017 18:01 | Autor: Ministarstvo zdravlja / Služba za odnose s javnošću

Ispis Štampaj stranicu


Ministar zdravlja dr Kenan Hrapović sa saradnicima razgovarao je u srijedu, 21. juna 2017. godine sa predstavnicima Sindikata doktora medicine, dr Milenom Popović Samardžić, dr Žankom Cerović i dr Veliborom Majićem. Na sastanku se razgovaralo o platama, uslovima rada i rješavanju stambenih pitanja zaposlenih u zdravstvenom sistemu.

Iz Sindikata doktora medicine zatražili su od Ministarstva pomoć i podršku oko njihovog, kako su kazali, neravnopravnog položaja u Stambenoj zadruzi zdravstvenih radnika Crne Gore. Naime, članovi Sindikata doktora medicine smatraju da su diskriminisani u odnosu na dva reprezentativna sindikata zdravstva (Savez sindikata i Uniju slobodnih sindikata) prilikom bodovanja za dobijanje stanova iz stambene zadruge i traže ravnopravnost.

Ministar Hrapović je rekao da će razgovarati sa predstavnicima reprezentativnih sindikata, dr Ljiljanom Krivokapić i dr Vladimirom Pavićevićem oko kandidovanog problema, ali pozvao i Sindikat doktora medicine da u direktnoj komunikaciji sa kolegama, pokušaju da riješe problem.

Doktori su se požalili i na status i uslove u kojima rade, a posebno su naglasili nezadovoljstvo zaradama. Hrapović je kazao da je saglasan da su uslovi za rad ljekara u pojedinim segmentima otežani, ali da ima i mnogo pozitivnih primjera. Kako je preduslov za dobro zdravstvo zadovoljan ljekar i pacijent, te da Ministarstvo trenutno radi na nekoliko projekata, koji će značajno unaprijediti uslove rada i kvalitet pružanja zdravstvenih usluga na svim nivoima.

Saopšteno je da su opredijeljena sredstva od preko 11 miliona eura iz kapitalnog budžeta za kupovinu medicinske opreme, u dogovoru sa direktorima svih zdravstvenih ustanova, a cilj je obezbjeđivanje boljih uslova za rad ljekarima. Posebno je naglašena neophodnost ulaganja u Dječju bolnicu, za koju je Ministarstvo najavilo kupovinu skenera do kraja godine.

Doktori su obaviješteni i da je dogovorena saradnja sa nekoliko zemalja regiona o upućivanju crnogorskih ljekara na doedukaciju, ali i dolazak eksperata iz drugih zemalja radi obučavanja naših doktora. Saopšteno je i da će zdravstveni sistem u narednim godinama biti pojačan sa oko 200 ljekara koji završavaju specijalizacije.

Reforme koje se sprovode u sistemu zdravstva pružiće i mogućnost preusmjeravanja sredstava u samom zdravstvenom sistemu, koje se mogu iskoristiti između ostalog i za povećanje zarada svim zaposlenim u zdravstvu. Na taj način će se i poboljšati status ljekara u društvu, što je svakako jedan od prioriteta Ministarstva. Ukoliko se na taj način ne postignu zadovoljavajući efekti, Ministarstvo će zajedno sa Vlavom Crne gore tražiti načine za obezbjeđivanje sredstava za povećanje zarada.

Ministarstvo sprovodi zdravstvenu politiku i predstavlja interese ljekara i želi sa njima da ima partnerski odnos i kontinuirani dijalog jer samo na takav način, zajedno i koordinirano možemo poboljšati zdravstveni sistem. Ministar je istakao da su vrata Ministarstva uvijek otvorena, kako za organizacije, tako i za pojedince, i pozvao ljekare da kroz dijalog ukazuju na probleme, jer je ministarstvo prava adresa za njihovo rješavanje.