Manja slova Veća slova RSS

STRUCNO OSPOSOBLJAVANJE LICA SA STECENIM VISOKIM OBRAZOVANJEM

Ministarstvo zdravlja | OSCE

>

SAOPŠTENJE: Ministar Hrapović učestvovao na III Konferenciji ministara zdravlja država CEEC 16+1 (Kina - Centralna i Istočna Evropa)

SAOPŠTENJE: Ministar Hrapović učestvovao na III Konferenciji ministara zdravlja država CEEC 16+1 (Kina - Centralna i Istočna Evropa)
Datum objave: 20.06.2017 18:19 | Autor: Ministarstvo zdravlja / Služba za odnose s javnošću

Ispis Štampaj stranicu


Delegacija Ministarstva zdravlja, predvođena ministrom zdravlja dr Kenanom Hrapovićem, učestvovala je na III Konferenciji ministara zdravlja država CEEC 16+1(Kina - Centralna i Istočna Evropa) koja je održana 18-20. Juna 2017.godine, u Budimpešti, Mađarska.

Tema Konferencije je bila "Unapređenje zdravlja za sve" u okviru koje su održane paralelne sesije o saradnji između javnih zdravstvenih ustanova, bolnica, kao i u oblasti istraživanja tradicionalne kineske medicine.

Ministar Hrapović je prezentovao potencijale Crne Gore u oblasti zdravstvenog turizma, pravce daljeg razvoja i mogućnosti unapređenja saradnje sa zemljama 16+1 (Kina - Centralna i Istočna Evropa). On je istakao da postoji okvir za sinergiju između zdravlja i drugih sektora, kako bi Crna Gora bila prepoznata kao zdravstveno turistička destinacija sa potencijalom za podršku fizičkom i mentalnom zdravlju, kao osnove za podršku održivom razvoju i ekonomskoj održivosti.

mzd

Na marginama konferencije, ministar Hrapović razgovarao je sa potpredsjednicom Državnog savjeta Narodne Republike Kine, Liu Yandong, i ministarkom zdravlja i planiranja porodice NR Kine, Li Bin. Tom prilikom izraženo je obostrano zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom između Crne Gore i NR Kine. Ministar Hrapović izrazio je uvjerenje da odnosi dvije države mogu biti dodatno intenzivirani u oblasti zdravstva, sa fokusom na razvoj tradicionalne kineska medicine u Crnoj Gori, naglašavajući da su već preduzeti konkretni koraci koji se tiču sadnje i prerade kineskog ljekovitog bilja. Obije strane su iznijele očekivanje da će u skorijoj budućnosti doći do svojevrsnog spajanja kineske i zapadne medicine, kao i da će kineska medicina dati veći doprinos u očuvanju zdravlja ljudi širom svijeta.