Manja slova Veća slova RSS

STRUCNO OSPOSOBLJAVANJE LICA SA STECENIM VISOKIM OBRAZOVANJEM

Ministarstvo zdravlja | OSCE

>

Obraćanje državnog sekretara Milovana Vujovića na svečanosti povodom obilježavanja 95 godina postojanja Instituta za javno zdravlje Crne Gore

Obraćanje državnog sekretara Milovana Vujovića na svečanosti povodom obilježavanja 95 godina postojanja Instituta za javno zdravlje Crne Gore
Datum objave: 19.05.2017 09:00 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


Poštovani predsjedniče, uvažena ekselencijo, direktore Mugoša, dragi prijatelji,


Period od skoro jednog vijeka postojanja i rada Instituta za javno zdravlje Crne Gore, veliki je jubilej za bilo koju instituciju, ali od posebnog je značaja kada se radi o instituciji čije je djelovanje umnogome doprinijelo da stanovništvo Crne Gore živi duže i zdravije. Zaposleni koji su radili u ovoj instituciji, od Bakteriološke stanice do današnjeg Instituta za javno zdravlje, imali su tokom proteklih 95 godina obavezu da pospješuju preventivnu medicinu, sprovode preventivne mjere, te da utiču da se implementiraju savremeni koncepti o zdravlju i očuvanju zdravlja u Crnoj Gori. Istrajavalo se na zdravstvenom prosvjećivanju i vaspitanju, sa ciljem da se podigne nivo shvatanja stanovništva o vrijednosti zdravlja. Promovisali su se jednakost prava na zdravstvenu zaštitu i njenu ravnomjernu dostupnost svim stanovnicima Crne Gore.

Tokom svih tih godina crnogorsko zdravstvo postaje organizovanije i postiže značajnije rezultate u zaštiti zdravlja stanovništva. Tako se eradicirani endemski tifus, pjegavac, trahom i malarija pedesetih i šezdesetih godina prošlog vijeka, sedamdesetih - dječja paraliza, velike boginje, difterija, neonatalni tetanus, sve do ovog vijeka- pojedine bolesti, kao što su male boginje, crvenka, veliki kašalj, registruju pojedinačno ili se čak ne registruju.

Međutim, današnje vrijeme pred sve nas u sektoru zdravstva, a posebno pred Institut za javno zdravlje postavlja nove zdravstvene izazove u vidu nezaraznih masovnih bolesti: kardiovaskularnih i malignih, povreda, dijabetesa, gojaznosti, alkoholizma, narkomanije, ali i zaraznih - novih i starih prijetećih infekcija. Posebno zabrinjavaju rast rezistencije na antibiotike i pad obuhvata imunizacijama usljed aktivnosti antivakcinalnih lobija, čime se stvaraju uslovi da se danas ponovo obolijeva i umire od onih bolesti od kojih ne bi smjelo, makar ne u razvijenom svijetu kojem pripadamo.

Vlada Crne Gore i Ministarstvo zdravlja je u svim svojim dokumentima i politikama ustanovilo da prevencija i preventivne aktivnosti, kao i javno zdravlje imaju centralno mjesto u zdravstvenoj politici. Vodeća institucija u kreiranju javno-zdravstvenih strategija, preventivnih programa i aktivnosti, te njihove supervizije je Institut za javno zdravlje i zbog toga je njegova uloga posebno važna i posebno odgovorna.

Danas možemo reći da je Institut za javno zdravlje moderna zdravstvena ustanova na nivou ovakvih institucija u regionu, čak i u Evropi. U kontinuitetu se ulaže u školovanje i stručno usavršavanje kadra i unaprjeđenje prostornih i tehnoloških uslova.
To je neophodno kako bi se rad sprovodio bez prepreka i sa uspjehom, obezbijedilo kontinuirano sprovođenje nastave za studente, ali i omogućio naučni rad i sprovođenje istraživanja, koja bi pomogla da pronađemo najadekvatnija rješenja za zdravstvene izazove i probleme sa kojima se suočava stanovništvo Crne Gore u modernom dobu.

Na kraju- želim da čestitam svim zaposlenim u Institutu za javno zdravlje ovaj veliki jubilej i da im poželim uspjeh u daljem radu na dobrobit zdravlja crnogorskih građana.