Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

СТРУЦНО ОСПОСОБЉАВАЊЕ ЛИЦА СА СТЕЦЕНИМ ВИСОКИМ ОБРАЗОВАЊЕМ

Министарство здравља | ОСЦЕ

>

Министар Храповић уручио награде најзаслужнијим добровољним даваоцима крви

Министар Храповић уручио награде најзаслужнијим добровољним даваоцима крви
Датум објаве: 12.05.2017 18:44 | Аутор: Министарство здравља / Служба за односе с јавношћу

Испис Штампај страницу


ГОВОР МИНИСТРА ЗДРАВЉА ДР КЕНАНА ХРАПОВИЋА НА СВЕЧАНОСТИ ПРИЛИКОМ ДОДЈЕЛЕ ПРИЗНАЊА НАЈЗАСЛУЖНИЈИМ ДОБРОВОЉНИМ ДАВАОЦИМА КРВИ:

Поштовани добровољни даваоци крви, представници Црвеног крста Црне Горе, представници медија, даме и господо,

Велика ми је част и задовољство да вас поздравим испред Министарства здравља Црне Горе и на свечаности поводом обиљежавања 11. маја - Дана добровољних давалаца крви у Црној Гори уручим награде најзаслужнијим добровољним даваоцима крви, најактивнијем клубу добровољних давалаца крви, најзаслужнијима у области васпитно-мотивационог рада, као и награде за професионални допринос у области трансфузиологије.
Посебно бих да поздравим најзаслужније добровољне даваоце крви, који су ненамјенским добровољним давањем крви, показали своју хуманост и солидарност и на тај начин некоме спасили живот, али и потврдили да у себи носе оно највредније што чини цивилизованог човјека - саосјећајност за оне којима је ова најдрагоцјенија течност лијек.
У Црној Гори се у 2016. години 21 422 грађана пријавило да добровољно да крв, а прикупљено је укупно 17 433 јединица крви, чиме је остварен ниво давалаштва од 2,81%. Од 17 433 прикупљене јединице крви, 10 165 или 58 % су намјенске донације из редова породичних даваоца, а 7 268 или 42 % су добровољне, ненамјенске донације од стране добровољних даваоца крви. Ови подаци указују на неопходност даљег планског и континуираног спровођења васпитно-мотивационог рада и едукације становништва о значају добровољног давања крви у циљу постизања препорука Свјетске здравствене организације, односно достизање евроспког просјека броја давања који се креће од 4 до 5 одсто.
Желим да нагласим да су добровољни даваоци крви и Завод за трансфузију крви Црне Горе свакоднево на истом задатку, а то је обезбиједјивање у сваком тренутку потребне количине крви за лијечење и нерјетко за спашавање живота наших суграђана. То потврђује и податак да је у 2016. години изведено 175 акција добровољног давања крви, од чега у Заводу 115 односно 65,7%, а на терену 60 или 34,3%.
Посебно мјесто у унапријеђењу добровољног давалаштва крви заузима Црвени крст Црне Горе, који у оквиру своје хуманитарне мисије окупља добровољне даваоце и популарише значај давалаштва, а у циљу постизања стратешког циља Стратегије безбједне крви да се приближавамо броју давања које остварују савремене европске земље, а који се креће око 4-5% , те да се садашње стање, још увијек великог броја породичних даваоца, промијени у корист добровољних даваоца крви.
Задатак државе Црне Горе са ресорним органима је обезбјеђивање квалитетне и безбједне здравствене заштите и континуираног процеса рада трансфузиолошке службе у Црној Гори, уз подизање нивоа добровољног давалаштва крви као важног дијела обезбјеђивања довољних количина безбједне крви. Користим прилику да истакнем професионализам трансфузиолошке службе, пожртвовани и топли људски однос њиховог особља, као и Црвеног крста, који је поуздан партнер држави Црној Гори у овој области.
Уважени добровљни даваоци, задовољство ми је што сам у прилици да вам лично уручим заслужена признања, која су израз јавне захвалности за хуманост свим људима који дарују крв, дарујући тако дио себе и израз захвалности оних којима је ваша крв спасила живот. Свим добровољним даваоцима крви желим здрав и дуговјечан живот, а трансфузиолошким службама и организацији Црвеног крста да спровођењем оваквих и сличних активности, подигну ниво добровољног давалаштва што је од непроцјењивог значаја за живот и здравље сваког грађанина.

Хвала!