Manja slova Veća slova RSS

STRUCNO OSPOSOBLJAVANJE LICA SA STECENIM VISOKIM OBRAZOVANJEM

Ministarstvo zdravlja | OSCE

>

Ministar Hrapović uručio nagrade najzaslužnijim dobrovoljnim davaocima krvi

Ministar Hrapović uručio nagrade najzaslužnijim dobrovoljnim davaocima krvi
Datum objave: 12.05.2017 18:44 | Autor: Ministarstvo zdravlja / Služba za odnose s javnošću

Ispis Štampaj stranicu


GOVOR MINISTRA ZDRAVLJA DR KENANA HRAPOVIĆA NA SVEČANOSTI PRILIKOM DODJELE PRIZNANJA NAJZASLUŽNIJIM DOBROVOLJNIM DAVAOCIMA KRVI:

Poštovani dobrovoljni davaoci krvi, predstavnici Crvenog krsta Crne Gore, predstavnici medija, dame i gospodo,

Velika mi je čast i zadovoljstvo da vas pozdravim ispred Ministarstva zdravlja Crne Gore i na svečanosti povodom obilježavanja 11. maja - Dana dobrovoljnih davalaca krvi u Crnoj Gori uručim nagrade najzaslužnijim dobrovoljnim davaocima krvi, najaktivnijem klubu dobrovoljnih davalaca krvi, najzaslužnijima u oblasti vaspitno-motivacionog rada, kao i nagrade za profesionalni doprinos u oblasti transfuziologije.
Posebno bih da pozdravim najzaslužnije dobrovoljne davaoce krvi, koji su nenamjenskim dobrovoljnim davanjem krvi, pokazali svoju humanost i solidarnost i na taj način nekome spasili život, ali i potvrdili da u sebi nose ono najvrednije što čini civilizovanog čovjeka - saosjećajnost za one kojima je ova najdragocjenija tečnost lijek.
U Crnoj Gori se u 2016. godini 21 422 građana prijavilo da dobrovoljno da krv, a prikupljeno je ukupno 17 433 jedinica krvi, čime je ostvaren nivo davalaštva od 2,81%. Od 17 433 prikupljene jedinice krvi, 10 165 ili 58 % su namjenske donacije iz redova porodičnih davaoca, a 7 268 ili 42 % su dobrovoljne, nenamjenske donacije od strane dobrovoljnih davaoca krvi. Ovi podaci ukazuju na neophodnost daljeg planskog i kontinuiranog sprovođenja vaspitno-motivacionog rada i edukacije stanovništva o značaju dobrovoljnog davanja krvi u cilju postizanja preporuka Svjetske zdravstvene organizacije, odnosno dostizanje evrospkog prosjeka broja davanja koji se kreće od 4 do 5 odsto.
Želim da naglasim da su dobrovoljni davaoci krvi i Zavod za transfuziju krvi Crne Gore svakodnevo na istom zadatku, a to je obezbijedjivanje u svakom trenutku potrebne količine krvi za liječenje i nerjetko za spašavanje života naših sugrađana. To potvrđuje i podatak da je u 2016. godini izvedeno 175 akcija dobrovoljnog davanja krvi, od čega u Zavodu 115 odnosno 65,7%, a na terenu 60 ili 34,3%.
Posebno mjesto u unaprijeđenju dobrovoljnog davalaštva krvi zauzima Crveni krst Crne Gore, koji u okviru svoje humanitarne misije okuplja dobrovoljne davaoce i populariše značaj davalaštva, a u cilju postizanja strateškog cilja Strategije bezbjedne krvi da se približavamo broju davanja koje ostvaruju savremene evropske zemlje, a koji se kreće oko 4-5% , te da se sadašnje stanje, još uvijek velikog broja porodičnih davaoca, promijeni u korist dobrovoljnih davaoca krvi.
Zadatak države Crne Gore sa resornim organima je obezbjeđivanje kvalitetne i bezbjedne zdravstvene zaštite i kontinuiranog procesa rada transfuziološke službe u Crnoj Gori, uz podizanje nivoa dobrovoljnog davalaštva krvi kao važnog dijela obezbjeđivanja dovoljnih količina bezbjedne krvi. Koristim priliku da istaknem profesionalizam transfuziološke službe, požrtvovani i topli ljudski odnos njihovog osoblja, kao i Crvenog krsta, koji je pouzdan partner državi Crnoj Gori u ovoj oblasti.
Uvaženi dobrovljni davaoci, zadovoljstvo mi je što sam u prilici da vam lično uručim zaslužena priznanja, koja su izraz javne zahvalnosti za humanost svim ljudima koji daruju krv, darujući tako dio sebe i izraz zahvalnosti onih kojima je vaša krv spasila život. Svim dobrovoljnim davaocima krvi želim zdrav i dugovječan život, a transfuziološkim službama i organizaciji Crvenog krsta da sprovođenjem ovakvih i sličnih aktivnosti, podignu nivo dobrovoljnog davalaštva što je od neprocjenjivog značaja za život i zdravlje svakog građanina.

Hvala!