Manja slova Veća slova RSS

STRUCNO OSPOSOBLJAVANJE LICA SA STECENIM VISOKIM OBRAZOVANJEM

Ministarstvo zdravlja | OSCE

>

Predstavnici Ministarstva zdravlja na proslavi Međunarodnog dana sestrinstva

Predstavnici Ministarstva zdravlja na proslavi Međunarodnog dana sestrinstva
Datum objave: 12.05.2017 12:58 | Autor: Ministarstvo zdravlja / Služba za odnose s javnošću

Ispis Štampaj stranicu


Ministar zdravlja dr Kenan Hrapović prisustvovao je proslavi povodom 12. maja, Međunarodnog dan sestarinstva, koju je organizovalo Nacionalno udruženje medicinskih sestara i babica Crne Gore. Tom prilikom je istakao ulogu medicinskih sestra i njihov značaj u sistemu zdravstva.

„Uloga Ministarstva zdravlja je da u saradnji sa Nacionalnim udruženjem medicinskih sestara i babica pospješi razvoj sestrinstva kroz aktivnosti na razvoju politike za dugoročno obezbijeđenje zdravlja populacije. Naš stalni zadatak je i poboljšanje statusa i položaja medicinskih sestara“, rekao je Hrapović.

Ministar Hrapović je pozvao medicinske sestre da budu aktivni učesnici kreiranja boljeg sistema zdravstva, po mjeri pacijenata i svih zdravstvenih radnika.

Prisutnima se obratila i generalna direktorica direktorata za zdravstvenu zaštitu, dr Alma Hajdarpašić Drešević.

„Medicinske sestre, tehničari, babice, predstavljaju oslonac zdravstvene njege, a odnos sestara prema pacijentima u najvećoj mjeri kvalifikuje pruženu zdravstvenu uslugu u zdravstvenoj ustanovi. Svjesni smo činjenice da bez adekvatne zdravstvene njege kao integralnog dijela zdravstvene zaštite nema dobrog unapređenja zdravlja, pravilne prevencije bolesti i brige o fizički, mentalno i socijalno oboljelim i onesposobljenim licima svih uzrasta, kako u porodici, tako i u zajednici i zdravstvenim ustanovama“, kazala je dr Hajdarpašić Drešević.

Naglasila je da budućnost sestrinstva najviše zavisi od ulaganja u neprestano školovanje i usavršavanje medicinskih sestara.

„Zato je jedan od naših prioriteta ulaganje u kontinuiranu medicinsku edukaciju medicinskih sestara i tehničara“, zaključila je dr Hajdarpašić Drešević.

mzd